Trefwoorden - Karper Idee

Trefwoorden

 

 • Blauwalg [ wetenschap ]

  Een bacterie die tot fotosynthese in staat is. Blauwalg komt vaak tot bloei bij een overschot aan voedingsstoffen (nutriënten) in het water.
 • Fluorocarbon [ materiaal, wetenschap ]

  Een verzamelnaam voor vislijn die is opgebouwd uit verbindingen tussen fluoride en koolstof. Deze verbindingen zijn sterk en hebben een hoge dichtheid waardoor deze lijn goed afzinkt. De brekingsindex (licht) van fluorocarbon is ongeveer gelijk aan water waardoor het onderwater minder zichtbaar is. Het is verwant aan het harde Teflon en daardoor slijtvast.
 • Gear ratio [ wetenschap ]

  De verhouding (ratio) van de omwentelingen (en snelheid) van tandwielen. Een gear ratio van 1:5 wil zeggen dat één omwenteling van een tandwiel  resulteert in vijf omwentelingen van een gekoppeld tandwiel. (Gekoppeld tandwiel draait vijf maal sneller rond.) Stel dat de gear ratio van een molen 4.6:1 is. Dat wil zeggen dat 1 beweging van de slinger de beugel (rotor) 4.6 maal laat rondgaan. Hoe hoger de gear ratio des te sneller wordt de lijn dus ingehaald. Maar er is nog een factor die de inhaalsnelheid van een molen bepaalt en dat is de diameter van de spoel. Hoe groter de diameter hoe meer lijn er op de spoel wordt gelegd per slag. Dus als er veel lijn van de spoel af is dan is de inhaalsnelheid kleiner dan op een goed gevulde spoel. Een karper die veel lijn heeft uitstaan haal je dan ook per slag langzamer binnen dan vlak voor het schepnet. Bij de big pit molens is dit verschil een stuk kleiner door de verlengde en minder diepe spoel.
 • lb [ wetenschap ]

  Eén lb of pound is gelijk aan 453 gram. In het Nederlands wordt dit een Engelse pond genoemd. Soms zie je lbs: dit is simpelweg het meervoud van lb. Een Engelse pond is dus iets anders dan de door ons gebruikte metrische pond (500 gram). De pound wordt in de hengelsport vaak gebruikt als eenheid voor de testcurve van hengels. Tevens wegen de karpervissers in de U.K. hun vangsten in pounds.
 • Nutriënten [ wetenschap ]

  De belangrijkste nutriënten in ons viswater zijn stikstof (N) en fosfor (P). Nutriënten worden ook wel voedingsstoffen genoemd en zijn van oorsprong natuurlijk aanwezig via oplossing uit de bodem. In deze industriële tijd komen veel nutriënten in ons oppervlaktewater via landbouwgronden, industrie en huishoudens.
 • oz [ wetenschap ]

  Er zijn vele soorten ‘ounces’ (zoals de Nederlandse metrische ons) maar in de hengelsport wordt de internationale avoirdupois ounce (oz) gebruikt die overeenkomt met 28,3 gram. Zestien ounces is één pound (453 gram, lb of Engelse pond).
 • PVA [ materiaal, wetenschap ]

  PVA wordt gebruikt in de hengelsport in de vorm van zakjes, netjes en strings om voer en aas bij je haakaas te presenteren. De officiële naam van PVA is polyvinylalcohol, een product dat gemaakt wordt uit polyvinylacetaat door middel van hydrolyse. Het is reukloos, niet giftig, biologisch-afbreekbaar en oplosbaar in water. Na verdamping van het water kristalliseert de opgeloste PVA weer uit. PVA plakt dus in theorie met dezelfde sterkte aan elkaar als het materiaal zelf. Naargelang de kwaliteit van PVA zal het residu, dus het niet oplosbare gedeelte, rond de 1% bedragen.
 • Testcurve [ wetenschap ]

  De testcurve van een hengel in lbDe kracht (x lb) die nodig is om een blank loodrecht krom te trekken. Meestal uitgedrukt in Engelse ponden (lb) omdat halverwege de twintigste eeuw Engelse fabrikanten deze methode gingen hanteren. De testcurve zegt niks over de verdeling (actie) van de buiging.
 • Tungsten [ materiaal, wetenschap ]

  Tungsten is de Engelse vertaling voor het overgangsmetaal wolfraam (W). In de sportvisserij voornamelijk gebruikt om massa te leveren. Het is milieuvriendelijk en wordt daardoor steeds vaker ingezet ter vervanging van het milieuonvriendelijke lood. Daarbij is het ook nog eens 1,7 maal zwaarder dan lood. Nadeel van tungsten is dat het veel kostbaarder (duurder) is dan lood. Toepassingen zijn o.a. gewichten die voor een (groot) deel uit tungsten zijn gemaakt, rigtube en kralen waarin tungsten is verwerkt.
 • Voet [ wetenschap ]

  Eenheid voor lengte die vooral in de U.K. en U.S.A. wordt gebruikt. Het symbool is ft of ' (accentteken). De lengte van een voet bedraagt 30,5 cm en is gelijk aan 12 inches. In de hengelsport wordt de voet vooral gebruikt om de lengte van hengels aan te geven.

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser