Derde generatie Combipen 0,1 gram - Karper Idee

Derde generatie Combipen 0,1 gram

Op Facebook hadden wij een foto van 2 nieuwe Combipennetjes geplaatst die gemaakt zijn uit PLA. Deze pen wordt de opvolger van de 0,1 gram Combipen van de eerdere generaties. Aangezien het materiaal nieuw voor ons is, wat andere lijmtechnieken en dergelijke vergt, moest deze pen nog uitbreid getest worden. En toen kwam er een bericht van Leo van Opstal dat hij deze pennen wel wou testen. Dat vonden we een uitstekend plan omdat we Leo al konden van het vissen met zelfgemaakte Combipennen en drijvertjes. En niet alleen Combipennen; ook MTL’s, freeline- en pengewichtjes van Karper Idee maakt Leo zelf voor eigen gebruik. Lees hieronder zijn review over de Combipen van 0,1 gram gemaakt uit PLA.
Door: Leo van Opstal
De naar Leo opgestuurde Combipennetjes van Karper Idee

Vorige maand had ik je een berichtje gestuurd dat ik wel interesse had om jouw laatste nieuwe dobbertjes met een draaggewicht van 0,1 gram uit te testen. Ik ben al een tijd bekend met de zelf gemaakte Combipen gemaakt van balsa/bamboe, vaak i.c.m. met een volgdrijvertje. En juist daarom was ik benieuwd of er iets verbeterd kan worden in het streven naar perfectie. Toen ik terug was vakantie heb ik  mijn hengel opgetuigd. Eerst een siliconenslangetje (meer een siliconen-ringetje), daarna een stuitje, een speldwartel, weer een stuitje en daarna alleen de haak. Ik vis graag met een staande haak, de dobber net onder of net met de antenne iets uit het water. Het volgdrijvertje is vaak mijn beste indicatie of de aanbeet doorloopt of net niet doorloopt.

De eerste karper op de nieuwe Combipen was een hele knappe spiegel

Aan de waterkant duw ik mijn volgdrijvertje in het siliconen-ringetje en monteer de dobber aan de speldwartel. Ik ving eerst brasem maar ook direct daarna een hele knappe spiegel. Het is me opgevallen dat de stabiliteit en de gevoeligheid beter zijn dan bij de Combipen. Een lijn zwemmer of een tik van een klein visje tegen je aas wordt direct geregistreerd.

Het is nu warm in Nederland (niet de productiefste tijd van het jaar) maar het vissen kan ik toch niet laten. Ik had mijn hengel opgetuigd in de auto laten liggen, en daar trof ik een kromme dobber en een krom volgdrijvertje aan. Ik moet wel zeggen dat het +60 °C in de auto was geworden.

Het vissen met een dobber die geen lood hoeft te dragen bevalt mij prima, ik heb ook met maden gevist maar dan is een heel klein zinkloodje wel aan te bevelen. Ik heb wel het idee dat m’n rendement is verbeterd, omdat je door de gevoeligheid beter getriggerd wordt wanneer je nu wel, of juist niet moet slaan.

Gebroken na een dril om een drijvende rietpol

Het dobbertje heeft voordelen maar ook nadelen, zoals genoemd de extreme warmte maar ook is het dobbertje kwetsbaarder dan een Combipen uit bamboe en balsahout. Zo ving ik in de polder een sterke graskarper en deze vis trok de lijn en dobber om een drijvende rietpol. Ik ving de vis wel maar de dobber was helaas gebroken.

Zelf blijf ik deze dobber gebruiken en ben er erg enthousiast over! Hier onder nog enige foto’s van vissen en ervaringen met het 0,1 grams Combipennetje.

Groeten Leo


Publicatiedatum 19-07-2023 / laatste update 19-07-2023

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser