Angletec Dynamic Lead - Karper Idee

Angletec Dynamic Lead

 

Het Angletec Dynamic Lead systeem is als een totaal nieuw innovatief loodsysteem in 2013 op de markt gezet. Volgens Angletec zorgt dit systeem voor een directe inhaking, een lood release die alleen in werking treedt als het lood vast komt te zitten en belooft het de meest effectieve rig te zijn om je onderlijn niet in de knoop te gooien. En door gebruik te maken van een speciale insert wordt voorkomen dat de karper de haak kan lossen. Onze nieuwsgierigheid was gewekt en we hebben dit lood dan ook regelmatig ingezet om te kijken of het deze verwachtingen waar kan maken.
Wat is het en hoe werkt het?
Twee Inboard Inserts waarvan de linker is voorzien van een Gripper Sleeve. Rechts drie Run Rig Clips die op de lijn worden geschoven en daarna op het lood worden geklikt.

Het systeem bestaat uit vier verschillende onderdelen: een Run Rig Clip, een Inboard Insert, een siliconen Gripper Sleeve en het dynamisch lood zelf die ze de naam Tapered Pear Leads hebben meegegeven. Het geheel is als een set verkrijgbaar maar de onderdelen zijn ook los te koop. Je kan kiezen uit groene en bruine coatings in de gewichten van 1,5 tot 3,5 oz (45 tot 100 gram). Het lood heeft een asymmetrische vorm en is zodanig gegoten dat in het centrale deel een Inboard Insert past waarover een Gripper Sleeve wordt geschoven. Een standaardwartel maat 8 past in de insert waaraan de onderlijn wordt bevestigd die voorzien moet zijn van een anti tangle sleeve. Ten slotte zorgt de Run Rig Clip dat het lood aan de lijn blijft bungelen als de insert is losgekomen.

Complete set Angletec Dynamic Lead
Een Angletec Dynamic Lead-set: voorzien van een Run Rig Clip en een Inboard Insert met een Gripper Sleeve eromheen. Goed te zien is de asymmetrische vorm van het lood en hoe het zwaartepunt naar voren is gericht.

In theorie kan door de dynamische vorm van dit lood de onderlijn niet meer in de knoop worden gegooid. Tevens prikt de karper zich op het volle gewicht van het lood door de centrale positionering van de wartel. Als de karper schrikt en ervandoor gaat wordt de Inboard Insert uit het lood geschoven. De Gripper Sleeve zorgt voor de nodige weerstand van deze insert die te variëren is door de sleeve naar voor of achter te verschuiven. Als de insert loskomt kan het lood vrij over de lijn schuiven waarmee loodverlies door kopschudden op het gewicht van het lood wordt voorkomen. Het lood zit dan alleen nog op de lijn via de Run Rig Clip die een obstakelvrije dril kan overleven. Alleen als het lood vast komt te zitten wordt het lood uit de clip getrokken en verlies je het lood. Hierdoor is de kans op lijnbreuk een stuk kleiner en het alsnog landen van de karper een stuk groter.

In de praktijk
Het werkelijke gewicht komt goed overeen met de opgave

Als eerste hebben we de loodjes gewogen. Het komt bij sommige fabrikanten en/ of batches namelijk wel eens voor dat het opgegeven gewicht kan afwijken ten opzichte van het werkelijke gewicht. De mate van deze afwijking zegt wat ons betreft iets over de kwaliteit en de controle daarop, alhoewel enkele grammen verschil natuurlijk geen enkel probleem hoeft te zijn. Het blijft een steekproef maar deze weegtest is goed doorstaan. Het 1,5 oz loodje heeft met een afwijking van ongeveer 3% de grootste foutmarge en dat is nog steeds prima. Samengevat komt het opgegeven gewicht goed overeen met het werkelijke gewicht. Ook het Grip Lead (wat later in deze review wordt behandeld) heeft een minimale afwijking.

Het snel kunnen wisselen van kleur en/of gewicht van het lood is een groot voordeel

Bij de montage van dit systeem kost het aardig wat kracht om de wartel in de insert te plaatsen. Een wartel maat 8 van Piet Vogel kregen we er zelfs helemaal niet in. Het is daarom aan te raden om de wartel met een platbektangetje in de insert te plaatsen. In de bovenkant van de insert past een stukje rig tube, handig en ook visueel mooi. De onderdelen passen precies en zijn goed afgewerkt. Tijdens het monteren van de rig merkten wij iets op wat we nog niet hadden voorzien: het lood is verwisselbaar! Het snel kunnen wisselen van kleur en/of gewicht van het lood is een groot voordeel. En mocht het lood onverhoopt loskomen dan kan je toch snel weer ingooien door simpel een nieuw loodje te monteren. Door de insert in het lood te schuiven en de running clip op het lood te klikken zit deze goed vast. Dit werkt uitstekend en het lood is nooit losgekomen tijdens een verre, krachtige inworp.

Het ingooien gaat zeer precies omdat het zwaartepunt van het lood naar voren is gericht. Met dit lood gooien we daarom ook verder dan met een universeel inline lood. En inderdaad, bij een bovenhandse worp gooi je het zaakje niet in de knoop. De aerodynamische eigenschappen zijn dus uitstekend te noemen en je kan merken dat er goed is nagedacht over de vorm van het lood. Voorwaarde is wel een bovenhandse worp; een onderhandse inworp van pak hem beet 5 tot 15 meter leverde meerdere malen een knoop op. De vorm van dit lood is dus duidelijk ontworpen voor de normale bovenhandse worpen.

Door de centrale plek van de (quick change) wartel wordt de karper goed geprikt. Het lood komt bij een run via de insert gemakkelijk vrij.

Door de centrale plek van de wartel in het lood wordt de karper goed geprikt met een run als gevolg. Het lood komt bij een run via de insert gemakkelijk vrij waarmee deze alleen nog een bevestiging aan de lijn heeft via de Run Rig Clip. (Ook bij de minder krachtige aanbeten van brasems kwam de insert meestal vrij.) Lossen van karper door kopschudden op het gewicht van het lood kwam door het schuivende lood niet voor. Het gemak waarmee de insert vrijkomt is te beïnvloeden door het siliconen ringetje over de insert naar voor of naar achter te schuiven. De benodigde kracht om de sleeve uit het lood te trekken  kan  eventueel worden vergroot door twee sleeves over de insert te plaatsen. Gemiddeld genomen werkte een enkele sleeve, zo ver mogelijk op de insert geschoven, voor ons prima.

Tijdens een obstakelvrije dril is het lood nooit losgekomen. Het systeem doet daarmee wat het belooft, lood lossen gebeurt alleen in noodgevallen (vastzitten in obstakels) om de karper alsnog te kunnen landen. Hebben we dan nooit een loodje verloren? Zeker wel, bij het onthaken van brasems en zeelten in het water om het landingsnet (en de vis) te ontzien. Bij het uitvoeren van deze manoeuvre wil de vis al spartelend het lood nogal eens letterlijk uit de Run Rig Clip slaan, zonde voor je portemonnee en het viswater. Daarbij hangt elk loodje, of het nou 45 of 100 gram is, aan dezelfde Run Rig Clip. De kracht om het lood te lossen wordt logischerwijs eerder bereikt met een zwaarder loodje, iets om rekening mee te houden. Wat ons betreft mag dus de kracht die nodig is om het lood te kunnen lossen dan ook wat groter zijn. Tip: door gebruik te maken van een kleine hoeveelheid teflon tape kan een betere frictie tussen de clip en het lood worden bereikt.

Angletec Grip Lead
De Grip Leads zijn mooi afgewerkt en voorzien van een smalle inkeping waar je een PVA string omheen kan wikkelen. Dit is nodig om de insert extra te fixeren voor het ingooien. In het gaatje kan je eventueel een PVA-zakje hangen.

Angletec heeft ook een ander model lood in het assortiment die meelift op het Dynamic Lead systeem: Grip Leads. De vorm van dit loodje zorgt voor extra grip en ze zijn leverbaar tot 4 oz. We hebben dit loodje uitgeprobeerd in 2 oz en wat als eerste opvalt is dat de insert los in het lood wordt gelegd in tegenstelling tot de Tapered Pear Leads waarbij de insert erin geschoven wordt. Om te voorkomen dat de insert met onderlijn en al loskomt tijdens het inwerpen is het aan te raden om 2 sleeves over de insert te schuiven en deze eventueel nog met een PVA-string te fixeren – voor dit laatste heeft  Angletec speciaal een inkeping in het lood gemaakt. Toch hadden we liever een schuifmontage gezien zoals bij de Tapered Pear Leads. Dit lood gooit door de vorm minder ver en het heeft ook niet die anti tangle eigenschappen tijdens de vlucht. Maar eenmaal in het water werkt het identiek als de Tapered Pear Leads. Er zit een gaatje onderin het lood waar je eventueel een PVA-zakje aan kan hangen. Maar heb je niet specifiek een griplood nodig dan ben je wat ons betreft veel beter af met de standaard Tapered Pear Leads.

Conclusie
Het Angletec Dynamic Lead-systeem zit standaard in onze tackle box

Eigenlijk alles wat Angletec zegt over hun Dynamic Lead maken deze loodjes waar, en dat maakt het een goed doordacht systeem. We zetten ze regelmatig in als er ver (60+ meter) moet worden gegooid wegens de minieme kans dat de onderlijn in de knoop komt te zitten en in obstakelrijk water is dit ons standaardlood geworden. Daarbij gooien ze ook verder dan een conventioneel inline lood. Dat het lood bij een run vrij over de lijn kan schuiven is ook een groot voordeel. Eigenlijk kan je zeggen dat het alle voordelen van inline lood biedt met daaraan toegevoegd een lood release, aerodynamische- en anti tangle eigenschappen. Daarom zit dit systeem sinds vorig jaar standaard in onze tackle box als een welkome aanvulling op het reeds bestaande assortiment loodsystemen.

Alleen de Grip Leads krijgen een onvoldoende omdat de insert niet in het lood geschoven kan worden. Dat je deze insert met een PVA-string kan vastknopen maakt het kwetsbaar en allesbehalve gebruikersvriendelijk.

Johan

Angletec Dynamic Lead System
Het Dynamic Lead System helemaal compleet gemonteerd. Alles wat Angletec erover zegt maakt dit lood waar, en dat maakt het een goed doordacht systeem.

 


Promotiefilmpje

Duidelijk maar bovenal erg fraai is het promotiefilmpje van Angletec zelf.


Publicatiedatum 27-03-2015 / laatste update 09-12-2016

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser