Penn Slammer 560 LiveLiner - Karper Idee

Penn Slammer 560 LiveLiner

 

De Penn Slammer 560 LiveLiner is een molen die door Penn op de markt is gezet als een sterke molen die uitermate geschikt is om met gevlochten lijn te vissen. Dit door een verstevigde as die de krachten van rekloze gevlochten lijn kan weerstaan. Maar deze molen is veel meer dan dat alleen, wat we in deze review uit de doeken gaan doen.
Belangrijkste specificaties

 • Gewicht: 586 g (catalogus)
 • Gewicht: 630 g inclusief spoel en lijn (eigen meting)
 • Lengte: 17 cm
 • Lijncapaciteit: 283 m bij 0.36 mm
 • Inhaalsnelheid: 76 cm / slag
 • Gear ratio: 4.6:1
 • Diameter spoel (voorkant): 5.8 cm
 • Materiaal spoel: aluminium
 • Materiaal behuizing: aluminium
 • Oneindige anti-retour (niet uit te zetten)
 • Maximale slipweerstand: 6.75 kg
Bouwkwaliteit
Het molenhuis en de spoel zijn geheel uit geanodiseerd aluminium vervaardigd, de enige kunststof onderdelen zijn de knoppen en hendels. Deze zijn fors uitgevoerd en voelen degelijk aan.

Het molenhuis en de spoel zijn geheel uit geanodiseerd aluminium vervaardigd, de enige kunststof onderdelen zijn de 2 knoppen en het handvat. Deze zijn fors uitgevoerd en voelen degelijk aan. Er zijn 5 roestvast stalen gesealde kogellagers en 1 oneindige anti-retour rollager gebruikt in de molen. Ook de op 3 punten verstevigde hoofdas is vervaardigd uit roestvast staal. Het molenhuis is breder en langer ten opzichte van diverse andere modellen van Penn (zoals de Sargus of de Battle) en vier opvallende schroeven houden het geheel bij elkaar. De molen is prima afgewerkt en er is geen noemenswaardige speling merkbaar. Uiteraard is de slinger verwisselbaar en zowel links- als rechtshandig te gebruiken. Het ontwerp van de Penn Slammer 560 LiveLiner oogt wat vierkanter en ouderwetser dan de meeste molens op de huidige markt. Je krijgt het gevoel dat Penn eerst het binnenwerk heeft ontworpen en daaromheen de behuizing heeft geplaatst in plaats van andersom. Zo ontstaat niet de mooiste, maar wel een duurzame molen.

Gebruik
Wat meer wikkelingen naast elkaar zou wat netter ogen en bevordert het uitgooien.

Wat als eerste opvalt is hoe bijzonder soepel de molen draait. Eenmaal op de hengel in de steunen moet de slinger in achterwaartse positie staan om te voorkomen dat de slinger spontaan naar voren beweegt en daardoor het vrijloopmechanisme per ongeluk wordt uitgezet. De beugel (rotor) spoelt de lijn op in 4,6 omwentelingen per voor- of achterwaartse beweging van de spoel. Een waarde die je veel ziet maar het is niet echt een langzame spoelbeweging. Wat meer wikkelingen naast elkaar oogt wat netter en bevordert het uitgooien, maar een puinhoop is het zeker niet. Dat deze waarde gelijk is aan de gear ratio is natuurlijk geen toeval maar in principe staan deze los van elkaar.

De vrijloop (Bait Drag) is goed in te stellen via een grote en degelijk uitgevoerde knop aan de achterkant van de molen

De vrijloop is goed in te stellen via een grote degelijke knop aan de achterkant en in- en uit te schakelen via de hendel op de bovenkant van de molenbehuizing. Als deze hendel naar je toe staat komt de opdruk ‘Live Liner ON’ meer in beeld. Bij een aanbeet wordt met een draai aan de slinger de vrijloop uitgeschakeld en schakelt de molen over op de gevechtsslip. (Uiteraard kan je de vrijloop ook handmatig uitzetten.) Het openzetten van de beugel voelt stevig aan en deze klapt ook niet zomaar spontaan dicht bij een al te heftige ingooi. En dan komt waar Penn altijd erg sterk in is geweest: de slip. De HT100 slipschijf – vervaardigt uit carbon – werkt feilloos en is zeer precies in te stellen. De grote knop voorop de spoel is voorzien van een subtiel klikmechanisme waarmee de slip tijdens de dril feilloos kan worden bijgesteld. Het geluid van de slipratel is niet zo aanwezig als bijvoorbeeld bij een Penn Sargus maar is wat meer gedempt. De slipratel is gelukkig toch goed te horen, want een sterke karper drillen met een geluidloze slip is als je de “tik-tik-tik” gewend bent maar een vreemde gewaarwording. Daarbij is de slip gesealed zodat vuil en water geen invloed hebben op de werking van de slip.

Conclusie
Sterk en degelijk met een uitmuntende slip

Een echte all-rounder, zo mag je de Penn Slammer® 560 LiveLiner wel noemen. Ten eerste is het formaat met 17 cm (en 600 gram) niet al te groot maar ook niet te klein. Daarbij is deze molen sterk en kan dus tegen een stootje. Er zit een prima vrijloopmechanisme op en de slip is, zoals we van Penn mogen verwachten, uitmuntend. Het is geen Big Pit molen en de lijn is niet al te netjes naast elkaar opgespoeld zodat het geen afstandskanon is, maar een verre worp tot 80 meter (met de juiste hengel) mag geen problemen opleveren. Hierdoor is deze molen prima in te zetten voor de boltrig visserij, maar het is zeker niet ondenkbaar dat je deze op een penhengel zet om erop uit te trekken. Ze zijn al een tijdje op de markt maar toch zie je ze niet zo heel veel aan de waterkant – jammer, want de inzetbaarheid is erg groot en de kwaliteit uitstekend. Na jarenlang intensief gebruik voelen de exemplaren op de foto nog aan als op dag één. En als je toch een slag kleiner of groter wilt dan zijn er nog de 460 of 760 modellen.

Johan


Publicatiedatum 13-01-2015 / laatste update 18-09-2017

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser