Auteurs - Karper Idee

Auteurs

 

Walter ving in 1978 zijn eerste karper en heeft de ontwikkeling van alle aspecten van het karpervissen mee mogen maken. Van de opkomst van de beetmelder tot aan de voerboot. En via de deegbal naar de eerste experimentele bolt- en hairrigs. Hierdoor heeft hij flink wat kennis verzameld en veel innovatieve creaties uitgedokterd. In de begintijd heeft hij diverse artikelen geschreven voor de toenmalige Karperstudiegroep Nederland (KSN), de Belgische Karperstudiegroep, de Rotary Letter en ‘De Aanslag’ (Karper Consortium) o.l.v. Rob Schneider. Ook is hij lid geweest van de British Carp Study Group om zo een blik te kunnen werpen op het karpermekka aan de andere kant van de plas. Zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en inzage in de bibliotheek van Wageningen University and Research hebben een bijdrage geleverd aan zijn pioniersgeest in de karpervisserij.

Walter van Karper Idee met een spiegelkarper“Ik prijs me gelukkig dat ik een tijd heb mogen meemaken waarin je vrijwel alles op het gebied van karpervissen nog zelf moest uitzoeken. Want er was geen internet, boeken waren dun gezaaid en gespecialiseerde karperbladen zouden nog jaren op zich laten wachten. Natuurlijk, ik geef toe dat ook bij mij de karperbijbel van Rini Groothuis onder m’n hoofdkussen lag… Maar het was een tijd van pionieren, en als je iets nodig had wat simpelweg niet bestond, dan maakte je het gewoon zelf. Met de vistechnieken was het niet anders, het was zoeken, proberen en door schade en schande wijs worden. Dat pionieren heb ik altijd een van de leukste aspecten van het karpervissen gevonden, tot en met de dag van vandaag. Dingen proberen, voor het eerst ‘iets geks doen’. Tegenwoordig, in tegenstelling tot vroeger, is het bedenken van nieuwe technieken en systemen niet zo eenvoudig meer. Want ‘alles is er al’, zo lijkt het. Des te groter is voor mij de uitdaging om de pioniersgeest van weleer vast te houden!”


In navolging van zijn oudere broer (Walter) ving Johan in 1980 op 11 jarige leeftijd zijn eerste karper. Met een succesvolle uitstap, als junior, naar de wedstrijdvisserij in de jaren tachtig heeft hij een gedegen allround kennis over het vissen opgebouwd. Sinds eind jaren tachtig vist hij alleen nog gericht op karper. Zijn studie in de analytische chemie en aanvullende certificaten in onder andere microbiologie en webdesign dragen bij aan zijn inzet voor een gezond visbestand en de bouw van deze website.

Johan van Karper Idee met een schubkarper“Als jong ventje kwam ik er al snel achter dat karpervissen niet meeviel. Om uren geen beet te krijgen, daar was ik gewoonweg nog te jong en te ongeduldig voor. Daarom verkocht ik na één seizoen mijn karperspullen en kocht er een vaste hengel en een viskist voor terug. Zo leerde ik de basis van het vissen, iets dat elk beginnend karpervisser eigenlijk zou moeten doen. Al gauw werden de eerste wedstrijden gevist en werd ik koning bij de junioren. Na enkele jaren plezier te hebben beleefd aan het wedstrijdvissen begon het mysterieuze ‘karperen’ toch weer te kriebelen. Dus na deze ‘leerschool’ ben ik weer gaan karpervissen. Het mooie ervan is dat het zoveel meer is dan vissen alleen en je er op elk moment wel je ei in kwijt kunt. De wetenschap erachter, het uitvogelen en fabriceren van ideeën maar ook het één zijn met de natuur, ik vind het allemaal prachtig. Daarbij komt mijn opleiding tot chemisch analist en jarenlange werkervaring op een waterzuiveringsinstallatie goed van pas om een bijdrage te leveren aan een gezond visbestand. Meestal vis ik nu hele korte sessies, en om dan te vangen moet je actief vissen en vindingrijk zijn. Zo hou ik het afwisselend en mede daarom beleef ik nog steeds veel plezier aan deze veelzijdige hobby.”


Innovatief en creatief platform voor de karpervisser