Creaties die hun tijd vooruit waren - Karper Idee

Creaties die hun tijd vooruit waren

 

Voerboot uit de bouwmarkt

Een stukje nostalgie. Toen er nog geen voerboten bestonden, in de jaren negentig, heb ik er zelf eentje gemaakt met spullen van de Gamma. Het bootje, Triton genaamd, bediende ik met een lange draad. Door aan de draad te trekken, opende het klepje met voer, werd de rig losgelaten, ging er een geluidssignaal af en begonnen de LED-lampjes te branden. Zodat ik zeker wist dat alles goed was gegaan. En, het feest ging nog even door: de boot werd na het lossen door datzelfde draadje in zijn achteruit gezet (wat weer werd bevestigd door een ander lampje dat ging branden). Dit ding heeft vissen opgeleverd in een tijd dat de voerboten nog moesten worden uitgevonden. Hulde aan de Gamma!

 

Optonic-versterker uit 1984

Zelfgemaakte Optonic-versterker uit 1984. 4-kanaals, knipper- en nagloei-LEDs, volumeregeling, zowel interne als externe batterij, spanningscontrole en een leuk kastje. And last but not least: een ingebouwde microfoon om een illegale FM-zender op aan te sluiten (de Jostikit HF65 die ik in die tijd gebruikte om de Nationale Hitparade door het hele dorp te stralen). Met dank aan Werner Donkers voor het etsen van de printplaat en aan de vele karpers die door het speakertje hebben geklonken. En hij doet het nog steeds…

 

Omgebouwde soundbox uit 1998

En wederom uit de oude doos; een omgebouwde Fox XB4-soundbox (rond 1998). Verlost van de waardeloze interne batterij door er een kastje aan te prutsen met een gewone batterij. Plus een klemmetje voor aan de bivvy stormpole. En jawel, weer een ingebouwde microfoon, deze keer om een babyfoon of een portofoon op aan te sluiten. Achteraf bleek dat je een beetverklikker ook rechtstreeks op een portofoon kon aansluiten. Die waren legaal en hadden kilometers bereik. Niet dat je daar wat aan had, maar menig moderne draadloze beetverklikker kan er nog een puntje aan zuigen. Tegenwoordige fabrikanten steken de loef af met het bereik van hun veel te dure beetverklikkers, vooral bedoeld om fysieke obstakels te doordringen. Een portofoon van enkele tientjes deed dat rond de eeuwwisseling moeiteloos en veel beter.

 

Duikplank

In de jaren ’80, toen rodpods nog geen gemeengoed waren, was dit toch wel een opvallende verschijning langs de waterkant. Een stellage speciaal gemaakt om te de hengels stevig kwijt te kunnen op plekken waar banksticks niet toereikend waren. In dit geval door de smalle kant en de lelies. Het kreeg de gekscherende bijnaam ‘de duikplank’ omdat deze voornamelijk boven het water stond. Voorzien van aansluitingen voor de Optonic-versterker en breinaalden voor de Monkey climbers. Een creatie die vissen mogelijk maakte op zeer ontoegankelijke plekken.


Publicatiedatum 15-02-2021 / laatste update 17-02-2021

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser