Traditionele grondrig (line aligner rig) - Karper Idee

Traditionele grondrig (line aligner rig)

 

Een rig voor bodemaas voorzien van een eigen gevormde line aligner. De line aligner is oorspronkelijk, halverwege de jaren negentig, ontworpen door Jim Gibbinson, die de directe inhaking van een bent hook wou creëren zonder daadwerkelijk met een (vaak verboden) bent hook te vissen. Een heel betrouwbare grondrig die al ruim 2 decennia zijn dienst bewijst. Hoe de traditionele grondrig eenvoudig zelf is te maken laten we in dit artikel zien. Een basisvaardigheid die vanzelf zijn vruchten afwerpt.
De gebruikte knopen

Voor het maken van deze rig zijn er twee knopen nodig. Namelijk de no knot of knotless knot voor bevestiging van de haak met doorlopende hair, en de achtknoop voor het leggen van een lus. Beide behoren tot de gemakkelijk te leggen knopen.

No knot of knotless knot

De aangewezen knoop om onderlijnen te maken met een doorlopende hair. Aangezien deze alleen te leggen is met beide einden van de visdraad wordt het technisch niet als een knoop gezien. Vandaar dus de naam ‘no knot’ of ‘knotless knot’.

No knot knotless knot

Lus door middel van een achtknoop

Sterke knoop om een lus te maken. De naam is ontstaan uit de acht die ontstaat (zie 5) als je deze knoop aantrekt.

Achtknoop
 
Traditionele grondrig

We laten zien, aan de hand van de systematische weergave, hoe wij deze rig maken. Andere merken of soorten gewichtjes, sleeves en dergelijke voldoen uiteraard ook. Daarbij willen we opmerken dat elke karpervisser zijn eigen ideeën heeft welke afmetingen, haken enzovoort het beste werkt. De manier waarop wij het doen mag je dan ook als een leidraad beschouwen.

 

  1. De keuze van het model van de haak is beperkt vrij, zolang je de line aligner van krimpkous maar goed richt, en kan richten. Standaard wordt er in 9 van de 10 gevallen een klauwhaak, of een wide gape gebruikt. Alle merken hebben deze in hun assortiment zitten. Let bij het aanschaffen van de haak erop welke weerhaak aan de haak zit. We adviseren een micro barbed haak bij zelfhaaksystemen. Maak de lengte van de hair niet te lang, deze is namelijk makkelijker te verlengen dan in te korten. De lengte van de onderlijn, na knopen, houden we gemiddeld rond de 20 cm. Knip daarvoor een stuk lijn van het klosje onderlijnmateriaal af van 35 cm, zodat er speling genoeg is om de knopen netjes te leggen.
  2. We gebruiken een line aligner van krimpkous uit één stuk. Dat is makkelijker en hoe meer metaal van de haak wordt ingepakt hoe beter, want metaal wordt door de elektrische geleiding ervan opgemerkt door de zintuigen van de karper. Gebruik krimpkous met een krimpfactor van 3:1. Deze is stijver dan krimpkous 2:1 na krimp. Ongeveer 15 seconden stomen is voldoende. Daarna even laten schrikken in koud water helpt om het geheel stijver te maken. Als je veel karper verwacht te vangen op een enkele rig, dan kan je eventueel kiezen om de line aligner er dubbel op te stomen.
  3. Een tungsten gewichtje is niet noodzakelijk, maar het helpt wel om de onderlijn plat op de bodem te houden. Tevens draagt het bij aan een betrouwbare inhaking in de onderlip. Het gewicht ervan ligt, naargelang de maat, rond de 0,05 – 0,1 gram, en we plaatsen deze op 5 tot 7 cm afstand van de haak. Gooi de tungsten sinkers na gebruik niet weg, want ze zijn her te gebruiken.
  4. en 5. Een anti tangle sleeve wordt gebruikt om de lus van de onderlijn te verzekeren aan de quick change wartel. Tevens zorgt het ervoor dat het geheel moeilijker in de knoop kan komen. Met behulp van een gate needle kan er eenvoudig een anti tangle sleeve op de lijn worden geschoven.

Al met al is deze rig niet moeilijk om zelf te knopen. En als je eenmaal zelf je onderlijnen knoopt kan je je eigen ideeën erin verwerken. Daarbij is het goedkoper dan kant en klaar kopen. Een basisvaardigheid die vanzelf zijn vruchten afwerpt.

Johan

Twee traditionele grondrigs voorzien van Ashima C887 haken in de maat 6 en 8 voor respectievelijk 20 en 15 mm boilies. De line aligner is er dubbel opgestoomd zodat deze vele malen op spanning kan worden gebracht met behoud van vorm. Gewoon een hele goede grondrig die al enkele decennia lang zijn dienst bewijst.

 


Publicatiedatum 05-03-2021 / laatste update 22-10-2021

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser