Weerhaak of weerhaakloos?

Steeds meer aandacht komt er voor visveilige systemen. Een goede zaak, en het vissen met of zonder weerhaak is daar ook een onderdeel van. Wij zijn bij diverse onderzoeken naar de visstand van Sportvisserij Nederland geweest, en hebben op deze manier duizenden vissen kunnen bekijken, meten en wegen. En dan zijn er nog de vele vissen uit reddingswerk en onze eigen vangsten. Opvallend was dat we geen enkele vis hebben gezien met een weerhaakloze haak in de bek, en amper met een micro-weerhaak in de bek. De conclusie was dan ook snel gemaakt, deze haken laten los uit de karperbek mocht er onverhoopt iets fout zijn gegaan. Dat een weerhaakloze haak uit de bek lost is logisch, maar ook micro-barbed weerhaken laten op den duur los uit de bek. Daarentegen kunnen full-size weerhaken wel vast in de bek blijven zitten. Maar wanneer is nou het beste welke soort weerhaak in te zetten?

Vissend met systemen waarbij je zelf de haak moet zetten, de zogenaamde freelinesystemen, is een weerhaakloze haak (barbless) aan te raden. Dus bijvoorbeeld bij het vissen met een pennetje, aan de oppervlakte met drijvend aas of met ballen deeg met een freelinewaker. Bij deze systemen heb je het vanaf de eerste seconde waarin je contact met de vis hebt, dus direct na het aanslaan, het helemaal zelf in de hand. Belangrijk is dat er tijdens het drillen continue druk op de haak wordt gehouden, maar we nemen aan dat dat reeds is aangeleerd voordat de keuze voor karpervissen was gemaakt. ‘Wandelen’ van de haak is dan ook niet aan de orde. Met een weerhaakloze haak is er tevens meteen een veiligheidssysteem ingebouwd bij freelinesystemen. En aangezien deze visserij vooral wordt bedreven met soepele hengels met een nylon lijntje, is beschadiging van de bek zo goed als uitgesloten.

Een haak voorzien van een micro-weerhaak (micro-barbed) is vooral nuttig bij boltrigsystemen (zelfhaaksystemen). De aanbeet (run) heb je namelijk niet zelf in de hand. Denk hierbij aan bijvoorbeeld karpers die met hun kop schudden, niet in een rechte lijn vluchten of obstakels die in het pad liggen waardoor de lijn vreemde hoeken gaat maken. En niet te onderschatten; de tijd van het begin van de aanbeet totdat de hengel daadwerkelijk is opgepakt tijdens nachtvissen. Dan is een micro-weerhaak gewenst zodat de haak niet gaat ‘wandelen’ tijdens deze run. Eenmaal de hengel opgepakt heb je het uiteraard wel zelf in de hand door continue voldoende druk op de haak te houden.

Haken die voorzien zijn van een full-size weerhaak vissen we alleen mee als de weerhaak tot een bolletje is geknepen. En dan alleen bij boltrigsystemen. Niet de hele weerhaak fijnknijpen, maar de achterkant ervan ombuigen tot de haaksteel met een fijn tangetje.

Zoals je ziet is de keuze om met, of zonder een weerhaakje te vissen heel eenvoudig.