Fox Warrior S 10' 2,75 lbs - Karper Idee

Fox Warrior S 10′ 2,75 lbs

 

Deze hengel komen we niet zo vaak tegen aan de waterkant en dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de lengte van 10 voet. Dit in tegenstelling tot de 12-voeters uit dezelfde serie, want die gaan wel als warme broodjes over de toonbank. En dat is jammer. Want als er niet verder dan ongeveer 60 meter met zwaar lood hoeft te worden gegooid en er geen brede rietkragen of andere obstakels in de kant het drillen bemoeilijken, dan zijn 10 voeters zeer bruikbare hengels. Buiten dat het transport ervan handiger is zijn er verschillende redenen om voor kortere hengels te kiezen. Een vis scheppen met een tien voets hengel gaat gemakkelijker dan met een langere stok, die je ver naar achter moet trekken of zelfs bij de sluiting moet beetpakken, om de vis boven het landingsnet te krijgen. Bovendien kan je met een hengel van 10 voet sneller (geen grotere) kracht zetten dan met een langere hengel met dezelfde testcurve. En de kortere lengte kan goed van pas komen op stekken met laaghangende begroeiing. Niet voor niks was 10 voet in de origine van het karpervissen de ‘sweet spot’, en de enige reden dat de hengels langer werden was om zwaar lood ver te kunnen gooien.
Gebuikte materialen

De matzwarte blank is ongelakt en van carbon. Zoals gebruikelijk in deze prijsklasse is deze dunwandig, dus niet hard op de stenen laten stuiteren. De hengel is prima afgewerkt. Een standaard ‘Fuji look’ reelhouder maat 18, zes SLIK® ogen (diameter binnenvoering 29, 25 15, 12, 11 en 11 mm) die dus geschikt zijn voor gevlochten lijn. De zwarte wikkelingen zijn glanzend gelakt. Het in diameter oplopend krimpkousen handvat, met daarin een donkere metalen cone voorzien van het Fox-logo, maakt het geheel af. Niks bijzonders, gewoon prima.

In tegenstelling tot de 12′- exemplaren zit een kurken handgreep (december 2014) niet in het assortiment. Jammer, maar gezien de milde populariteit van 10′ -hengels een verklaarbare keuze. In 2015 is er een review verschenen van de Fox Warrior S 10′ met een testcurve van maar liefst 3,5 lb mét kurken handvat. Alleen zijn we deze nooit tegengekomen in de winkels.

Testcurve en actie

Het is vooral de soepele parabolische actie die deze hengel bijzonder maakt en het is amper voor te stellen dat volgens de bescheiden opdruk de testcurve 2,75 lb bedraagt. Het lijkt veel minder, dus reden temeer om dit eens na te meten. Hiervoor trek je de hengel loodrecht krom en wordt de op de hengel uitgeoefende kracht met behulp van een met water gevulde emmer gemeten. In deze tip kan je lezen hoe dit wordt gedaan. De hengel gaat vlot en soepel krom tot in het handvat bij een kracht van iets meer dan 2 lbs. Totaal niet de opgegeven testcurve dus, maar aangezien we de hengel op gevoel in de winkel hebben gekocht voor de korte afstanden is deze stok voor onze beoogde doeleinden ideaal. Denk hierbij aan de boltrigvisserij op korte afstand met maximaal 2 oz gewicht. Of vissen met ballen deeg en freelinegewichtjes. We hebben zelfs de hengel ingezet voor de oppervlaktevisserij in wat ruigere omstandigheden. Maar niet geschikt om er 100 gram mee te gooien. Misschien is dat wel de reden dat deze hengel maar kort geleverd is door Fox.

Fox heeft momenteel de 3 lb-variant in zijn assortiment. Deze 3-pounder vervangt de oorspronkelijke 2,75lb-versie, het verschil met het 2,75lb model is niet heel erg groot. Voor het zwaardere werk completeert de 3,5 lb uitvoering het geheel.

Net even anders
Fox Warrior S 10 feet
Een opvallend mooie en soepele parabool met een testcurve van 2 lbs

Het is een hengel uit de Warrior reeks, de budgetlijn van Fox. Ze gaan over de toonbank voor nog geen €90 (december 2014) en soms kom je ze voor minder tegen. Let wel dat de actie van deze hengel geen representatief beeld vormt voor de rest van de Warrior-S hengels. Het uiterlijk en de prima afwerking zijn gelijk, maar de 12′ 2,75 lb heeft bijvoorbeeld al een stuk progressievere actie (zoals Fox ook aangeeft in hun advertentie).  Een progressieve actie wil zeggen dat de  buiging van de hengel in etappes oploopt; vaak is het eerst alleen de top die buigt voordat het achterdeel bij toenemende belasting meekomt. De  Warrior S 10′ 2,75 lb is net even anders, deze bezit een opvallend mooie parabolische actie. Zelfs drijvend vissen met hondenbrokjes is mogelijk met deze hengel!

Mocht je deze hengel tegenkomen in de hengelsportzaak, pak hem dan eens op. Wie weet is het wel wat voor je!

Zoals reeds gezegd is de 10′ 2,75 lb uitvoering helaas niet meer te krijgen sinds 2016, maar vindt deze hengel een waardige opvolger in de 10′ 3,0 lb versie. Dit is tevens een fijne soepele parabolische stok met net wat meer body, ook een aanrader! Dit zijn momenteel de werkpaarden in onze uitrusting.

Johan

Update juni 2019: Helaas is ons ter oren gekomen dat Fox de Warrior S 10′ serie niet meer gaat leveren. Jammer,  maar hopelijk komt Fox met een waardige opvolger op de markt. Maar zo her en der hebben ze de “3” ponders nog op voorraad.
Update januari 2022: Deze hengels zijn al geruime tijd niet meer leverbaar, dus het is zoeken naar de sporadische tweedehands exemplaren. Deze soepele stokken worden nog steeds vaak door ons ingezet.


Publicatiedatum 06-01-2015 / laatste update 29-01-2022

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser