Fox Warrior S 10' 2,75 lbs - Karper Idee

Fox Warrior S 10′ 2,75 lbs

 

Deze hengel komen we niet zo vaak tegen aan de waterkant en dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de lengte van 10 voet. Dit in tegenstelling tot de 12-voeters uit dezelfde serie, want die gaan wel als warme broodjes over de toonbank. En dat is jammer. Want als je niet verder dan ca. 60 meter hoeft te gooien en er geen brede rietkragen of andere obstakels in de kant het drillen bemoeilijken, dan zijn 10 voeters zeer bruikbare hengels. Daarbij is een vis scheppen met een tien-voets hengel veel makkelijker dan met een langere stok die je ver naar achter moet trekken of zelfs bij de sluiting moet beetpakken om de vis boven het landingsnet te krijgen. (Daarom is dit ook een populaire lengte voor het drillen vanuit een boot.) Bovendien kan je met een hengel van 10′ effectiever kracht zetten dan met een gelijkwaardige langere hengel. Ook heb je meer gevoel tijdens de dril omdat het geheel gewoon handzamer is. En de kortere lengte kan goed van pas komen op stekken met laaghangende begroeiing. Zo zijn er dus verschillende redenen om voor kortere hengels te kiezen en in veel situaties voldoen 10-voeters dan ook beter dan langere stokken.
Gebuikte materialen
Redelijk bescheiden graphics

De matzwarte blank van carbon is dikwandig, dus stevig en daarbij is de hengel prima afgewerkt. Een standaard ‘Fuji look’ reelhouder maat 18, zes Fox SLIK® ogen (diameter binnenvoering 29, 25 15, 12, 11 en 11 mm) die geschikt zijn voor gevlochten lijn. De zwarte wikkelingen zijn glanzend gelakt.  Het  in diameter oplopend krimpkousen handvat, met daarin een donkere metalen cone voorzien van het Fox-logo, maakt het geheel netjes af.

In tegenstelling tot de 12′- exemplaren zit een kurken handgreep (december 2014) niet in het assortiment. Jammer, maar gezien de milde populariteit van 10′ -hengels een verklaarbare keuze. In 2015 is er een review verschenen van de Fox Warrior S 10′ met een testcurve van maar liefst 3,5 lb mét kurken handvat. Alleen zijn we deze nooit tegengekomen in de winkels.

Testcurve en actie
Tijdens de laatste graden van de loodrechte kromming gaf de unster 2,8 lb aan maar 2 lb komt meer in de buurt van de actie van deze hengel

Het is vooral de soepele parabolische actie die deze hengel bijzonder maakt en het is amper voor te stellen dat volgens de bescheiden opdruk de testcurve 2,75 lb bedraagt. Het lijkt veel minder, dus reden temeer om dit eens na te meten. Hiervoor trek je de hengel loodrecht krom en meet de door de hengel uitgeoefende kracht met behulp van een unster. Wat hierbij wel opgemerkt dient te worden is dat het altijd lastig blijft om de kracht van een hengel precies te bepalen. Maar als je op deze manier meet krijg je zeker een goede indicatie.  Het resultaat verbaasde toch enigszins: tijdens de maximale loodrechte kromming gaf de unster 2,8 lb aan. De hengel gaat vlot en soepel krom tot in het handvat bij een kracht van ca. 2 lb, maar voegde daar nog 0,8 lb aan toe tijdens de laatste graden van buiging. Het is duidelijk dat de 2 lb gevoelsmatig meer in de buurt van de actie van deze hengel komt. Maar voor de sporadische momenten dat je het nodig hebt kan je er nog wat extra kracht mee uitoefenen.

Fox heeft momenteel de 3 lb-variant  in zijn assortiment.  Deze 3-pounder vervangt de oorspronkelijke 2,75lb-versie, en dat is terecht want het verschil met het 2,75lb model is niet heel erg groot.  Voor het zwaardere werk completeert de 3,5 lb uitvoering het geheel.

Net even anders
Fox Warrior S 10 feet
Een opvallend mooie en soepele parabool

Het is een hengel uit de Warrior reeks, de budgetlijn van Fox. Ze gaan over de toonbank voor nog geen €90 (december 2014) en soms kom je ze voor minder tegen. Let wel dat de actie van deze hengel geen representatief beeld vormt voor de rest van de Warrior-S hengels. Het uiterlijk en de prima afwerking zijn gelijk, maar de 12′ 2,75 lb heeft bijvoorbeeld al een stuk progressievere actie (zoals Fox ook aangeeft in hun advertentie).  Een progressieve actie wil zeggen dat de  buiging van de hengel in etappes oploopt; vaak is het eerst alleen de top die buigt voordat het achterdeel bij toenemende belasting meekomt. De  Warrior S 10′ 2,75 lb is net even anders, deze bezit een opvallend mooie parabolische actie. Zelfs drijvend vissen met hondenbrokjes is prima mogelijk met deze hengel!

Mocht je deze hengel tegenkomen in de hengelsportzaak, pak hem dan eens op. Wie weet is het wel wat voor je!

Zoals gezegd is de 10′ 2,75 lb uitvoering helaas niet meer te krijgen sinds 2016, maar vindt deze hengel een waardige opvolger in de 10′ 3,0 lb-versie (niet meer te verkrijgen sinds 2019). Dit is tevens een fijne soepele parabolische stok met net wat meer body, een absolute aanrader! Dit zijn momenteel de werkpaarden in onze uitrusting.

Helaas is ons ter oren gekomen in 2019 dat Fox de Warrior S 10′ serie niet meer gaat leveren. Jammer,  maar hopelijk komt Fox met een waardige opvolger op de markt. Maar zo her en der hebben ze de ‘3’ ponders nog op voorraad (juni 2019).

 

Johan


Publicatiedatum 06-01-2015 / laatste update 12-06-2019

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser