Prologic C.O.M. 8' 2,0 lbs - Karper Idee

Prologic C.O.M. 8′ 2,0 lbs

Nog niet zo heel lang geleden waren korte(re) karperhengels slechts mondjesmaat verkrijgbaar en was 12 voet de lang gevestigde standaard. Maar hoe anders is dit tegenwoordig. Inzichten en toepassingen veranderen, waardoor kortere hengels, zoals 10-voeters, steeds meer voet aan de grond krijgen.  En terecht, want in veel situaties voldoen hengels van 10 voet beter dan hun langere varianten (zie de review van de Fox Warrior S 10′ 2,75 lbs). Maar het kan nog korter. Prologic kwam enkele jaren geleden met een reeks karperhengels, aangeduid als ‘C.O.M.’ , die zich vooral onderscheiden door hun kortere lengtes variërend van 8 tot 10 voet. Als bonus is er zelfs een  telescopische uitvoering van 9 voet. Mede ook door de lage prijs werd onze interesse gewekt, en die ging vooral uit naar de 8-voeter. Want een hengel met een totale lengte van 2,40 meter is toch een unieke maat in de karperwereld. Een exemplaar werd aangeschaft en dat ene stokje zijn er inmiddels twee geworden die we met enige regelmaat inzetten.
Gebruikte materialen
Camo handvat Prologic COM
Opvallend en kenmerkend is het foam in camo look

De zwarte, geheel glanzend afgelakte blank van carbon is dikwandig en volgens de fabrikant gemaakt van 30T geweven carbon. Gewoon lekker stevig dus. De hengel is voorzien van een prima standaard ‘Fuji look’ reelhouder maat 18 – gelukkig heeft Prologic , ondanks de kortere lengte van 8 voet, voor een volwassen maat gekozen. Verder bestaat dit stokje uit zes SIC-geleideogen met een diameter van de binnenvoering van 28, 18, 14, 10, 8 en 8 mm. Deze zijn dus geschikt voor gevlochten lijn. De wikkelingen zijn zwart en net als de blank glanzend afgelakt.  Het handvat is met twee delen foam afgebouwd. Prologic heeft ervoor gekozen om alleen foam voor de reelhouder te plaatsen. Hierdoor win je een stukje blank die je als ‘drillend’ stuk van de hengel kan beschouwen. Dit zie je vaker bij hengels van 10 voet of kleiner. Opvallend is de camo look van de foamen delen. Je moet ervan houden, wij zien liever gewoon zwart, maar genoeg karpervissers zullen er waarschijnlijk wel gecharmeerd van zijn. Tevens is de hengel voorzien van een lijnclip, en een zwarte metalen cone maakt het geheel af. Het is allemaal prima afgewerkt, er zijn zelfs als extraatje drie sierwikkelingen aangebracht. De Prologic C.O.M. 8′ 2,0 lbs ligt in de schappen tussen de €50 en €60 waardoor we mogen spreken van een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Testcurve en actie
Hengel Prologic COM
Hier is goed te zien dat de actie meer progressief dan parabolisch is

De Prologic C.O.M. 8′ heeft een testcurve van 2 lb. Dat maakt dat het niet als een bezemsteel aanvoelt als je er wat mee heen en weer zwiept. Logischerwijs heeft de testcurve invloed op het maximale werpgewicht; een gewicht tot 60 gram is er nog goed mee te werpen. Een redelijk soepele compacte hengel dus. Prologic noemt de actie ‘parabolisch progressief’. Dat maakt het vanaf papier niet eenvoudiger, want wat is het nou? Dit zijn namelijk twee totaal verschillende soorten acties. Maar ze hebben hiermee toch gelijk, het zit er namelijk tussenin. Het topdeel buigt soepeler dan het achterdeel, maar door de lichte testcurve komt het achterdeel bij wat meer druk toch redelijk snel mee. Hierdoor lijkt de actie parabolisch, maar is in het begin toch voornamelijk progressief. (Een progressieve actie wil zeggen dat de  buiging van de hengel in etappes oploopt; vaak is het eerst alleen de top die buigt voordat het achterdeel bij toenemende belasting meekomt.)

Toepassingen

Het compacte formaat van dit stokje biedt bepaalde mogelijkheden, waarbij vissen tussen dicht struikgewas of onder overhangende takken het meest voor de hand ligt. Voor deze toepassing heeft Prologic ten tijde van de lancering ook reclame gemaakt, alhoewel ze nu (een paar jaar later) het meer gooien op vissen op karpers van medium grootte (wat dat ook mag inhouden). Toegegeven, deze hengel is zeker niet de eerste keus om een sterke riviertorpedo af te drillen, maar enkele 20-plussers zijn reeds met dit hengeltje gevangen. Ook is dit een ultiem ‘stealth hengeltje’ die je gemakkelijk even verderop tussen de struiken verdekt kan opstellen.

Prologic COM verticale boltrig
Een fijne hengel om diverse voerplekjes af te struinen, bijvoorbeeld met de verticale boltrig

Mede door het compacte formaat leent deze hengel zich uitstekend voor het struinend vissen. En dan bedoelen we niet struinen met een pennetje of aan de oppervlakte (daarvoor is het geheel toch net te kort en de actie wat te progressief) maar struinen met een boltrig systeem. De verticale boltrig leent zich hier uitermate goed voor. Maar ook met de methodfeeder of vaste voerkorf kan je met deze hengel prima uit de voeten. Inderdaad, zoals Prologic deze hengel etaleert, vaak op visrijke wateren met een karperpopulatie van ‘medium’ grootte. Een karper van 6 pond laat dit stokje reeds mooi doorbuigen. Daarbij ‘gooi’ je dit stokje ook zonder moeite in de auto om even een paar uurtjes te gaan vissen. Wij leggen deze hengel zelfs gewoon op de achterbank, schepnet met een telescopische of tweedelige steel ernaast, en voordat je het weet ben je aan het vissen. Ideaal om snel er een paar uurtjes eropuit te trekken.

Johan


Publicatiedatum 22-02-2018 / laatste update 22-02-2018

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser