Wychwood Extricator 5000FD - Karper Idee

Wychwood Extricator 5000FD

De Extricator 5000FD  is een molen die door Wychwood op de markt is gezet als een baby pit – dus met een relatief grote diameter van de spoel ten opzichte van de compacte molenbehuizing. De naam Extricator wordt ook gebruikt voor een reeks (6, 9 en 10 voets) hengels van Wychwood, waarmee ze dus de link leggen als bijpassende molen voor deze hengels. Een baby pit kan vele voordelen bieden voor diverse manieren van karpervissen, en we waren dan ook zeer benieuwd of deze molen aan deze voordelen zou voldoen.
Belangrijkste specificaties

Wychwood 5000FD

  • Gewicht: 420 g inclusief spoel en lijn (eigen meting)
  • Lengte: 14 cm (eigen meting)
  • Inhaalsnelheid: 1m / slag (eigen meting)
  • Gear ratio: 5.5:1 (eigen meting)
  • Diameter spoel (voorkant): 6.5 cm (eigen meting)
  • Lijncapaciteit: 300-237-173m / 0.28-0.30-0.35mm
  • Materiaal spoel: aluminium
  • Materiaal behuizing: magnesium
  • Fast drag multischijf slip
  • Anti twist lijnroller
Bouwkwaliteit en indruk
Wychwood 5000FD
Het houten handvat, de smalle behuizing en de taps toelopende spoel maakt het een fraai geheel

Het molenhuis en de spoel zijn geheel uit metaal vervaardigd op het kunststof onderhoudsklepje onderin na. Opvallend is het forse handvat dat is gemaakt van hout, wat bijdraagt aan een kwalitatief goede eerste indruk – de molen oogt hierdoor duurder dan dat hij is.  De meegeleverde spoel is van ongelakt aluminium, maar er zijn ook zwarte en goudkleurige spoelen los leverbaar. Deze spoel heeft een aardige diameter van 6,5 cm en is verder traditioneel vormgegeven. Dus geen verlengde en platte spoel die je meestal bij de full size big pitters aantreft. Dat kan natuurlijk ook niet, want dat zou betekenen dat de lengte van de  molenas (en dus van het molenhuis) toeneemt waardoor het compacte formaat verloren zou gaan.  Een echte baby pit dus, want de spoel overheerst toch het grootste gedeelte van de molen. Aan de achterkant loopt de spoel wat taps toe zodat de lijn moeilijker onder de spoel terecht kan komen om vervolgens om de molenas heen te slaan. Echter, door het ontbreken van een stukje rubber (ook wel de ruitenwisser genoemd) of een borsteltje tussen de rotor en de spoel  blijft dit risico wel aanwezig. Het ontwerp van de Wychwood Extricator 5000FD oogt modern en degelijk. Het houten handvat, de smalle behuizing en de flinke, taps toelopende spoel, maakt dat dit een hele mooie molen om te zien. Het geheel oogt in balans, ondanks de compacte behuizing. Daarbij is de molen goed afgewerkt en er is geen noemenswaardige speling merkbaar. Uiteraard is de slinger verwisselbaar voor links- en rechtshandig gebruik. De antiretour is los te koppelen met een metalen schakelaar die zich onder de behuizing bevindt.

Gebruik
Wychwood 5000FD
Door de uitstekende fast drag zeer geschikt voor het vissen met vast lood

De magnesium constructie van het molenhuis zorgt ervoor dat deze molen erg licht van gewicht is en daardoor zeer prettig in de hand ligt. En dat is precies wat we willen, want dat maakt dit een ideale molen om mee te struinen.
Door de flinke diameter van de spoel kinkt de lijn minder, gooi je verder en draai je per slag meer lijn binnen. En dat allemaal bij een gewicht van maar 420 gram, inclusief een spoel gevuld met nylon!
De slip werkt goed, doet wat het moet doen en heeft genoeg reserve over. De slipratel is goed te horen, zodat je ‘blind’ merkt dat de karper lijn neemt. De FD-aanduiding in de naam van deze molen staat voor fast drag, en ook die werkt uitstekend. Naar gelang de situatie is de slip van vrijloop naar gevechtsspanning binnen driekwart draai in te stellen. En dat maakt dat deze molen, buiten struinen, tevens zeer geschikt voor het vissen met vast lood.

Spoel Wychwood 5000FD
De opspoeling van de lijn ziet er netjes uit

De molen spoelt de lijn op in 5,5 omwentelingen per voor- of achterwaartse beweging van de spoel. Dit is dus niet een heel langzame spoelbeweging (slow oscillation) wat je bij de full size big pit molens vaak ziet. Wat meer wikkelingen naast elkaar bevordert het verder uitgooien, maar ook de kans dat de lijn onder spanning ‘in de spoel’ kan worden getrokken. Daarbij zijn 5,5 omwentelingen meer dan je gemiddeld ziet zodat de opspoeling er dan ook netjes uit ziet. De zwartkleurige beugel is dikdradig, voorzien een een anti-kink roller, en is tijdens het inwerpen nooit onbedoeld dichtgeklapt.

Conclusie

Het is niet de eerste baby pit die we aanschaffen, maar wel de eerste waar we heel tevreden over zijn. Want een heerlijke struinmolen mag je deze baby pit toch wel noemen. Vooral met de pen en oppervlaktevisserij zat deze molen standaard onder de hengel gemonteerd dit seizoen. Zeer licht van gewicht en door de grotere diameter van de spoel krijg je minder kinken in de lijn. De werpafstand, vooral merkbaar met bijvoorbeeld alleen een hondenbrokje, is (met de juiste hengel) net iets verder dan met een gelijkwaardige molen voorzien van een traditionele spoel.

Wychwood 5000FD
Passen ook prima onder een 6-voets hengeltje, zoals deze Nash Scope 2 lbs

Zoals gezegd is de molen ook zeer geschikt voor het vissen met vastloodsystemen op middellange afstand. De fast drag werkt uitstekend, en een inhaalsnelheid van 1 meter per slag is zeer volwassen voor zo’n molentje. Het is geen full size big pit molen, zodat het geen afstandskanon is. Maar een worp tot 80 meter (met de juiste hengel) mag toch geen problemen opleveren. En daarbij ogen ze prachtig en geheel in verhouding onder bijvoorbeeld een setje 9 of 10 voeters. En ja, zelfs onder de stiekem in populariteit toenemende 6-voets hengeltjes (zoals de Nash Scope op de foto) is alles naadloos op elkaar afgestemd.
Ook freelinend, met alleen een grote deegbal als aas, heeft deze molen zijn diensten ruimschoots bewezen. Vooral het lichte gewicht, in combinatie met de toch al niet al te zware hengels die voor dit doel worden ingezet, levert een prima combinatie op.

Zeer breed inzetbaar mag je deze Wychwood baby pit dus wel noemen. Zo breed dat we inmiddels meerdere exemplaren hebben aangeschaft. Of ze ook duurzaam zijn moet nog blijken, we hebben ze sinds de uitlevering begin dit jaar (2018) getest. Maar we hebben tot op heden geen reden om ons daar zorgen over te maken.

Met een prijsstelling van rond de €90 mag je zeker spreken van een goede prijs/kwaliteit verhouding. Wat dat betreft houden ze de goede naam van Extricator samen met hun reeks hengels volledig in stand. Een extra spoel wordt niet meegeleverd, maar deze zijn voor €12 per stuk te koop en leverbaar in drie fraaie kleuren: zwart, zilver en goud. Voor elke smaak wat wils dus.

Johan


Publicatiedatum 06-12-2018 / laatste update 06-12-2018

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser