Volgdrijvertjes: informatie en fabricage - Karper Idee

Volgdrijvertjes: informatie en fabricage

 

Een klein volgdrijvertje, tijdens het vissen op karper met een licht pennetje, kan een handig visueel hulpmiddel zijn als de pen moeilijk is te volgen tijdens een aanbeet. Dit kan diverse oorzaken hebben zoals schitteringen door zonneschijn, troebel water, een kaamlaag, eendenkroos, golfslag, stroming, wind en kleine visjes of zelfs kreeften die het aas niet met rust laten, enzovoort. In deze situaties kan een volgdrijver dan uitkomst bieden. Je ziet namelijk door de drijver of een aanbeet doorzet, mocht de pen onverhoopt uit het oog zijn verloren. Daarnaast zijn volgdrijvertjes multifunctioneel toepasbaar. Welke toepassingen dat zijn, en hoe er gemakkelijk inzetbare volgdrijvertjes kunnen worden gemaakt, doen we in dit artikel uit de doeken.
Wat is een volgdrijvertje voor het karpervissen met een pennetje?
Een mooi gekleurde schubkarper gevangen met een volgdrijvertje die tevens als een licht pennetje is te gebruiken. De verschillende formaten volgdrijvertjes zijn enkele maanden uitvoerig getest waarbij er honderden karpers zijn gevangen in ca. 30 verschillende stadswateren. Foto: F. Jansen

Een volgdrijvertje is geen pennetje maar een drijver, die zonder loodverzwaring of andere hulpmiddelen wordt ingezet. Het is een visueel hulpmiddel die tijdens bepaalde situaties, waarbij het pennetje zelf moeilijk tot niet is te volgen tijdens een aanbeet, kan worden ingezet. Zoals de naam al verklapt moet deze drijven, en blijven drijven tijdens een aanbeet om zo weinig mogelijk weerstand te creëren. Het drijvertje wordt dus op een aanzienlijke afstand van het pennetje geplaatst, op vaak tweemaal de diepte van het water, zodat deze tijdens een doorlopende aanbeet wordt voortgetrokken over het water. Maar wel zodanig dat deze niet onder water wordt getrokken! Zie het als een strandbal die op het water drijft, deze is gemakkelijk over het water te bewegen zolang deze drijft, zelfs door een beetje wind gaat de bal er reeds vandoor. Maar onder water levert een strandbal wel een flinke weerstand. Hieruit kunnen we dus opmaken dat hoe lichter de soortelijke massa van het drijvertje, en hoe verder deze van de aasaanbieding is verwijderd, hoe minder weerstand deze biedt. Een goede volgdrijver kan bijvoorbeeld een balletje van piepschuim zijn met een diameter van 1 cm. Als deze kleiner wordt gepakt, zoals vroeger soms werd gedaan, dan is deze in de eerder geschetste situaties ook amper te zien, en verliest deze de functie van visueel hulpmiddel. De regel luidt dan ook dat alleen indien noodzakelijk een volgdrijvertje wordt ingezet. Daarom hebben we gezocht naar een duurzaam, eenvoudig te maken en gemakkelijk te reproduceren, goed zichtbaar volgdrijvertje. Deze is, achteraf als bijkomende bonus, tevens als een licht pennetje te gebruiken. Dit laatste vergt dan uiteraard wel een uitloding om het principe van te blijven drijven op te heffen. En een drijver is op meerdere manieren inzetbaar wat we toelichten met illustraties in het laatste hoofdstuk. De maximale weerstand van deze volgdrijvertjes ligt minimaal een factor 10 lager dan vissen met een traditioneel freelinesysteem met een waker. Maar in de praktijk, naargelang het formaat en zolang het drijvertje maar drijft, is de weerstand zelfs nog vele malen kleiner!

Multifuntioneel volgdrijvertje
Volgdrijvertjes in 2 verschillende formaten; de grotere is ook te gebruiken als een licht pennetje.

We hebben gekozen voor een drijvertje die niet moeilijk is om zelf te maken, en tevens goed te reproduceren is zonder specialistisch gereedschap. Het bestaat uit een drijflichaam van balsahout waarin een bamboestokje is geplaatst voor bevestiging aan de hoofdlijn door middel van een slangetje. Hierdoor is het drijvertje gemakkelijk te monteren en weer te verwijderen. Gewoon een klein stukje tube standaard op de hoofdlijn voor je pennetje plaatsen, en je hebt altijd de keus om met of zonder een drijvertje te vissen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de in de handel verkrijgbare drijvertjes die je over de hoofdlijn moet schuiven! De diameter van dit stokje hebben we zo gekozen dat silicone tube met een binnendiameter van 2 mm of PVC tube die bij breekstaafjes van 3 mm worden geleverd, maar ook (mini) anti-tangle sleeves, te gebruiken zijn.

Vervaardiging
In het drijflichaam van balsahout wordt een bamboe stokje gelijmd. Daarna kan de afwerking al beginnen, het is dus niet moeilijk om deze zelf te maken.

Voor een multifunctioneel volgdrijvertje pakken we als drijflichaam een stukje rond balsahout met een diameter van 5 mm en 2 cm lang. Dezelfde diameter dus die we ook gebruiken bij het vervaardigen van Combipennen. Mocht je de drijvertjes alleen willen gebruiken als visueel hulpmiddel, dan kan je de lengte van het balsahout korter nemen, bijvoorbeeld 1 cm. Hier maken we voorzichtig met de hand een gaatje in met een boortje van ∅ 2,5 mm. Meestal hanteren we een diepte van 6 of 7 mm. Dat is ruim voldoende voor een stevige bevestiging. Hierin lijmen we een bamboestokje (satéprikker) met een diameter van 3 mm en een lengte van 2,2 cm. Dan houden we dus na het lijmen 1,5 cm over voor de bevestiging aan de hoofdlijn. Als lijm pakken we hiervoor waterbestendige houtlijm.

De laatste kleurlaag dompelen we en laten we ondersteboven drogen

Zoals altijd zijn er vele wegen naar Rome, en dat geldt ook voor de afwerking van het drijvertje. We beschrijven de manier hoe wij ze afwerken.
Als onderlaag gebruiken we grondverf op waterbasis die we met de kwast aanbrengen. Na drogen glad schuren met korrel 600 en indien nodig nog een laag grondverf met de kwast aanbrengen en gladschuren. Daarna komt de kleurlaag, we maken ze het liefste wit. De kleurlaag brengen we aan door het drijvertje in de verf te dompelen en ondersteboven te laten drogen. Dan is het zaak om deze af te lakken met Glitsa parketlak PT. Doe dit ook met de kwast om een goede aanhechting te bevorderen. Tussen de laagjes door even licht schuren met korrel 600. Hierdoor worden de drijvertjes mooi hard en kunnen daarna tegen een stootje. Wees niet te zuinig ermee, je hebt toch minimaal 3 lagen Glitsa nodig om tot een duurzaam drijvertje te komen, maar liever zetten we nog een paar laagjes meer. Omdat dit volgdrijvertje geen oogje heeft maar een staafje kan je deze niet in één keer aflakken omdat deze niet aan een oogje op te hangen zijn. Daardoor lakken en drogen we om en om het drijflichaam en het staafje. Als de laatste laag is aangebracht laten we het geheel minimaal een weekje uitharden. Zoals je ziet is het nog redelijk bewerkelijk om een duurzaam drijvertje te maken, maar het is niet moeilijk!

Inzetbaarheid van deze volgdrijvertjes
Onder bepaalde omstandigheden een handig visueel hulpmiddel

We hebben nu een duurzaam, eenvoudig te gebruiken en een goed zichtbare volgdrijver gemaakt voor het vissen op karper met een pennetje. Met behulp van een klein stukje slang, zoals silicone, is deze snel te monteren en weer te verwijderen. Zorg dus vooraf voor een passend stukje slang op het gebruikte systeem zodat er binnen luttele seconden een drijvertje kan worden gemonteerd. De drijver monteren we minimaal op twee maal de diepte, oftewel ongeveer 1 maal diepte verwijderd van de pen. Hierdoor zal tijdens een aanbeet de weerstand minimaal zijn. In de regel geldt hoe langer de afstand naar de pen, hoe minder weerstand.

Ideaal om snel te switchen tussen een aasaanbieding aan de oppervlakte of bodem

Een andere mogelijkheid is om alleen met de drijver te vissen zonder uitloding. Dan monteren we de drijver een stuk dieper dan de waterdiepte, zodat de lijn in een lus komt te hangen. Vooral in ondiep water werkt dit vaak goed zolang er maar minimaal rond twee keer de waterdiepte aanhouden wordt. Dan is de aanbeet te zien door het over het water trekken van het drijvertje. Met dit systeem kan je ook aan de oppervlakte vissen en snel wisselen naar bijvoorbeeld een langzaam zinkende broodvlok, of ander bodemaas zoals een deegbal. En vice versa. Een beproefd systeem!

Tevens een prima pennetje

Door deze drijver uit te loden, ze dragen zo rond de 0,2 gram als er voor een drijflichaam van 2 cm lengte is gekozen, zijn ze tevens in te zetten als een licht pennetje. Door de witte kleur zijn ze visueel goed te zien, ondanks dat een antenne ontbreekt. Door deze drijver als een licht pennetje in te zetten, heeft reeds veel karpers opgeleverd. En indien nodig kan er altijd nog een volgdrijvertje bij worden geplaatst.

Als laatste kan een volgdrijvertje een hulpmiddel zijn tijdens het vissen met de pen in lichte stroming. Door het drijvertje tegen te houden heeft de stroming minder invloed op het pennetje zelf.

Er zijn dus vele mogelijkheden waardoor het handig is een paar volgdrijvertjes in je vistas te hebben zitten. Ze zijn namelijk even snel op de pen-montage gezet, als er weer afgehaald. En ze zijn niet moeilijk om zelf te maken. Succes!

Johan


Publicatiedatum 03-02-2021 / laatste update 16-05-2021

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser