Daiwa Emblem X 5000T Black - Karper Idee

Daiwa Emblem X 5000T Black

 

De Daiwa Emblem X 5000T Black is een esthetisch vernieuwde versie van een molen die Daiwa 20 jaar geleden heeft geproduceerd; namelijk de Daiwa Emblem X 5500T. En dit is ondertussen een ware ‘carp cult classic’ geworden. Een krachtig werkpaard met oldskool looks, nu in een zwarte kleur om de hedendaagse karper-trend van zwarte molens en hengels voort te zetten. Een ware klassieker in een nieuw jasje dus!
Specificaties
De Daiwa Emblem X 5000T Black heeft ook een handige ‘one touch slinger fold’
 • Gewicht: 570 g – 605 g volgespoeld met lijn
 • Lengte: 14.5 cm
 • Inhaalsnelheid: 109 cm per slag
 • Gear ratio: 4.6:1
 • Diameter spoel: voorzijde 6.5 cm – achterzijde 7.2 cm
 • Lijn capaciteit: 504 -370- 280m / 0.30-0.35-0.40mm
 • Materiaal spoel: plastic met aluminium spoellip
 • Materiaal behuizing: plastic
 • Maximale slipweerstand: 15 kg
 • Overige features: twist buster line roller – one touch slinger fold – semi quick drag (1.5x ronddraaien van de slipknop om van vrijloop naar gevechtstand te gaan)
Bouwkwaliteit en indruk
Een robuuste molenas

Plastic, plastic en nog eens plastic! Dat is waar deze molen voor het grootse deel van is gemaakt. Echter, als je ook maar even denkt dat dit een negatief puntje is van de molens mag ik je blij verrassen door je te melden dat het alles behalve negatief is bij deze molens. Waarom? Omdat het ontwerp door en door is getest! Dit wordt nog eens bewezen door de voorgaande exemplaren van deze molens, die vandaag de dag nog steeds functioneren na 20+ jaar service aan de waterkant. Het harde plastic exterieur van deze molens zorgt ervoor dat ze heel weinig slijtage ondervinden. Weer, wind, regen, zand en modder oxideert metalen veel sneller dan dat het plastic aantast dus het is zo slecht nog niet. Persoonlijk ben ik enorm gecharmeerd van deze molens, ze zien er oldskool uit, zwart met zowel rode als zilveren accenten. Heel fraai! Ze voelen enorm robuust aan maar zijn toch zeer fijn in gebruik.

Gebruik
Een nette lijnopspoeling

Ondanks dat deze molens niet de super slow oscillatie heeft zoals bij de moderne molens, heeft hij zeker geen slechte lijnligging. Integendeel! Werpen met deze molens is door de grote spoel geen straf en ze presteren dan ook zeer goed. Met een 12ft 3lbs hengel, 0.35 nylon en een rig met een loodje van 90 gram, viste ik comfortabel rond de 100 meter afstand.

De molens draaien super soepel, ook onder druk tijdens het drillen, ondanks dat de molens maar 3 kogellagers hebben. Deze zijn wel van degelijke kwaliteit en dat is zeker te merken.

Op de slip van de molen is ook niks op aan te merken, geen gehaper of drukverschillen tijdens het draaien van de spoel als de vis lijn neemt. Overigens vind ik het fijn dat het een quick drag is die niet te snel is. Met 1.5 slag zit je van vrijloop naar een stevige gevechtsweerstand. Dit voorkomt dat je te snel te veel druk zet op de haak waardoor de kans op eventuele losschieters enorm wordt vermindert. Met een maximale druk van 15kg van de slip weet ik zeker dat je genoeg druk kan leveren in alle situaties.

Het handvat is super gemakkelijk in te klappen voor transport of op de rodpod voor die ‘carpy look’ van je setup.

Tijdens het gebruik heb ik gemerkt dat alles bijzonder soepel werkt en dat de molen enorm solide aanvoelt.

Conclusie
Gemaakt om hard te werken

De Daiwa Emblem X 5000T Black is niet de eerste big pit die ik heb gekocht, maar wel één van de big pits die ik 100% vertrouwde in elke conditie. Hij is gebruikt in -5 tot en met 35 ºC. Vorst, regen, volledig onderwater, modder, zand en kiezelstenen heeft de molen getrotseerd en hij gaf geen krimp! Enorm sterke en duurzame molens, deze Daiwa’s zijn gemaakt om hard te werken. Van grote Franse karpers tot lange campagnes in zware condities; deze molens kunnen het aan. De molens passen perfect onder de wat zwaardere 10ft hengels die gebruikt worden om lijnen uit de varen tot de 13ft afstandskanonnen. Je kan 100% vertrouwen op de molens, hebt in de meeste gevallen meer dan genoeg lijn (ik vulde de spoel met 520 meter 0.22 gevlochten lijn), en ze zien er nog fantastisch uit ook. Nieuw in de winkels zijn ze te vinden rond de 90 euro per stuk, maar als je bijvoorbeeld op marktplaats zoekt wil je nog wel eens setjes van 3 voor onder de 200 euro tot zelfs 150 euro vinden. Als je het hebt over prijs/kwaliteit ga je niet veel beters krijgen. Molens die 20 jaar meegaan voor onder de 100 euro per stuk, dat is een prestatie!

Pluspunten:
 • Super degelijke molen voor een nette prijs
 • Goede lijncapaciteit
 • Nette lijnopspoeling
 • Inklapbare handvaten
 • Fraaie looks (mening)
Minpunten:
 • De lijnclip is niet top
 • Heeft geen instant anti-reverse
 • Zit geen reservespoel bij

Ramon Magallon Pradilla


Publicatiedatum 04-12-2019 / laatste update 02-02-2021

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser