Karpervissen met drijvende hondenbrokjes - Karper Idee

Karpervissen met drijvende hondenbrokjes

 

In het voorjaar, als het water warmer wordt, neemt het voedselgehalte aan de oppervlakte snel toe en gaan de karpers ook op zoek naar voedsel in de bovenste waterlagen. Dan loont het vaak de moeite om met drijvend aas te gaan vissen waarbij hondenbrokjes dan vaak het meest effectief zijn. Daarbij is op zonnige warme dagen met niet teveel wind het zoeken, en vinden, van karper een zeer spannende visuele bezigheid. Het is een leuke manier van vissen waarbij je ook vaak meer vangt dan gemiddeld. Mochten de juiste omstandigheden zich voordoen aarzel dan ook niet en trek erop uit!
Hondenbrokjes
Bonzo Menubrokken
Brokjes uit een zak Bonzo Menu Brokken. De onderste 4 soorten zijn goed met een baitband aan de haak te bevestigen. Tip: de ‘dobbelsteentjes’ zijn met behulp van een (kleine) stalen baitscrew te bevestigen.

In principe zijn alle hondenbrokjes die drijven een goede keus maar Bonzo Menu Brokken worden door ons het meest gebruikt. Deze brokken drijven namelijk uitstekend en er zitten 9 soorten in de zak waarvan er 4 zonder aanpassingen goed met behulp van een baitband aan de haak te bevestigen zijn. Hierbij kan je ook een rigringetje gebruiken, zoals verderop in dit artikel wordt besproken. Het drijfvermogen is dermate goed dat de grotere brokjes makkelijk een haak 8 kunnen tillen voor langere tijd. Een groot voordeel van vissen met meerdere soorten brokjes is dat het langer bestand is tegen dressuur. In de kleinst verkrijgbare zak zit 3 kilogram en deze kost ongeveer €6. Een stuk goedkoper dan boilies en ze zijn in bijna elke supermarkt te verkrijgen.

Pedigree Vital Senior brokje Korda Mixa haak
Een Pedigree Vital Senior brokje met een inkeping in de lengte. De haak is een Korda Mixa maat 10. Het geheel is geknoopt aan een  onderlijntje van 15 cm fluorocarbon.

Uiteraard zijn er meer merken hondenbrokken die voldoen zoals bijvoorbeeld de brokjes van Pedigree Vital Senior. In een zak zitten zitten 3 soorten brokjes waarvan één met een inkeping in de lengte. Deze inkeping leent zich uitstekend om de haak (voor een gedeelte) in te verstoppen. Beetje zoeken in de zak naar verschillende dieptes van de inkeping en je kan de haak meer of minder diep verstoppen. Hoe verder deze uitsteekt hoe groter de kans op een goede inhaking, maar dit kan dan wel weer een negatief effect hebben op een goede aasopname, vooral merkbaar bij dressuur. Ook bij vissen geldt dat een voordeel ook een nadeel heeft – het is continue zoeken naar het optimum. Het drijfvermogen is net voldoende om een haak 10 op te tillen voor maximaal 15 minuten. Een baitband aan een rigringetje, zoals verderop in dit artikel besproken, is niet functioneel bruikbaar bij het brokje met de inkeping (tenzij je de haak niet in de inkeping monteert). In de kleinst verkrijgbare zak zit 2,5 kilogram en deze kost ongeveer €7.

Mister-Dog en de hondenbrokjes van de Aldi zijn ook bruikbare (budget) brokken. En elk ander brokje zolang de brokjes maar een goed drijfvermogen hebben en enig houvast bieden aan een baitband. Maar nogmaals; blijf niet al te lang vissen op een water met dezelfde soort brokjes, de ervaring leert dat het redelijk dressuurgevoelig is. Vissen met een gevarieerde mix van brokjes geeft dan vaak de doorslag!

Materiaal

Hengel, molen en lijn
Heeft de hengel een mooie parabolische actie en een testcurve tussen de 1,5 en 2 lb dan gooi je zo’n brokje zeker 15 meter ver. Dit dus zonder hulpmiddelen zoals een locator, alleen een haak met daaraan een brokje bevestigd door middel van een baitband. Een korte hengel verdient de voorkeur omdat je daarmee effectiever kunt aanslaan. De 11′ 1,5 lb Classic Specialist van JRC is bijvoorbeeld een zeer bruikbaar stuk gereedschap voor de oppervlaktevisserij. De lijndikte pas je aan aan de plantengroei en andere obstakels en gespoeld op een molen met een betrouwbare slip ben je al goed op weg.

Hardy Richard Walker built by Rod Visions
De nostalgische Hardy Richard Walker I is uitstekend geschikt voor de oppervlaktevisserij, maar zal gezien de leeftijd van dergelijke hengels niet in ieders bezit zijn. Kies voor een niet al te lange soepele, parabolische stok met een testcurve van rond de 1,5 tot 2 lb.

Als het vissen plaatsvindt in viswater dat vrij is van waterplanten en obstakels kan je met 22/00 nylon goed uit de voeten. Maar vaker vissen we drijvend vlakbij of tussen de waterplanten. Kies dan voor een niet al te dunne lijn, bijvoorbeeld 28/00 nylon.

Mocht de plantengroei, zoals lelie- en wierbedden, rijkelijk aanwezig zijn dan is het raadzaam om met een dunne gevlochten lijn te vissen. (Of in ernstige omstandigheden helemaal niet te gaan vissen.) Spiderwire Stealth 17/00 leent zich dan prima voor dit doel. Deze lijn is sterk en toch dun genoeg om de plantengels door te kunnen snijden. Hou er rekening mee dat de karper wel mee moet werken, oftewel dat deze sterk en zwaar genoeg is om tegendruk te kunnen geven om de lijn door de planten te laten snijden. Kleine karpertjes kunnen zich dus, ondanks de dunne gevlochten lijn, alsnog goed vastzwemmen! Daarbij is drillen met gevlochten lijn als rijden in een oude DAF. Zo soepel als het drillen met nylon gaat, hoe hokkerig en stoterig het is met gevlochten lijn. Gevlochten lijn bezit immers geen rek. Zet de slip niet te vast, en geef als het nodig is wat tegendruk door je wijsvinger op de spoel te drukken. Laat de karper niet op snelheid komen, maar blok deze nooit met gevlochten lijn! Het visvriendelijk drillen met gevlochten lijn is niet iets wat je even doet maar echt moet leren.

Er bestaat ook drijvend nylon, maar dergelijke lijnen hebben een lagere trekkracht en zijn erg kwetsbaar voor obstakels en plantengroei. In die omstandigheden raden we dan ook drijvend nylon af – beter wat zwaarder vissen en de karper vangen, dan andersom!

Korda Mixa Gamakatsu Specialist
Korda Mixa (links) en de Gamakatsu Specialist RX (rechts), beide in dezelfde maat

Haak en montage
Er zijn haken op de markt voor diverse toepassingen, maar veel keuze uit drijvend-aas-haakjes hebben we niet. Alleen de Korda Mixa is specifiek voor de oppervlaktevisserij ontwikkeld. Toch zijn er wel wat puntjes van aandacht waaraan de haak in dit geval moet voldoen. Omdat het brokje de haak moet tillen is het van belang dat de haak niet te zwaar is. Gebruik daarom kleine haakjes. En net als voor elke  vorm van freelining waarbij je zelf de haak moet zetten is het van belang dat de haak een allround inhakingseffect heeft, dus geen gebogen steel en liefst een recht oog. De Gamakatsu Specialist RX of de Korda Wide Gape X in maatje 8 of 10 zijn wide gape haken die zich ruimschoots bewezen hebben. Wel de X-versies, deze hebben een iets dikkere draad en zijn dus (veel) sterker dan de X-loze versie. Korda heeft met de Mixa een haak op de markt gezet speciaal voor de oppervlaktevisserij. Recht oog, korte rechte steel, redelijk dunne draad en een wijde bocht met een lichte buiging van 5 graden. Met maatje 8 hebben we reeds goede ervaringen. Haakje 10 hebben we ook ingezet maar deze buigt wat ons betreft te gemakkelijk uit. Door de (op)komst van de zig rig zijn er ook haakjes op de markt gekomen die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn, zoals de Nash Fang Gaper. Deze zijn ook goed te gebruiken voor de oppervlaktevisserij.

Drijvende brokken montage
Op deze manier blijft de haak tijdens het opzuigen van het aas goed gepositioneerd en de montage heeft bovendien een anti eject effect

Wat wel een nadeel is gebleken van een kleine haak is dat je soms misslaat. Dat misslaan is deels te ondervangen door extra aandacht te besteden aan de manier waarop je het hondenbrokje aan de (kleine) haak monteert. Je kunt dit op een zodanige manier doen dat de haak tijdens het opnemen van het aas de  neiging heeft zichzelf (voor de aanslag) goed te positioneren in de bek van de vis. Met dit doel voor ogen heeft Karper Idee een simpele montage bedacht die als bijkomend voordeel ook een anti eject functie heeft. Monteer daartoe een rigringetje gestuit door een conventioneel stuitje op de haaksteel en maak de baitband aan het ringetje vast zoals op de foto te zien is. Het stuitje en het ringetje dragen ertoe bij dat de haak beter gepositioneerd blijft en er  (mede door het anti eject effect) meer raak geslagen wordt. Mocht er alsnog vaak misslaan worden dan kan je het stuitje steeds meer in de richting van de haakoog schuiven. De haak komt hiermee steeds meer vrij te hangen wat het raakslaan bevorderd, maar het heeft wel een negatief effect op de aanbeet zelf – de haak hangt dan immers steeds meer in het zicht. Van de vele merken baitbands zijn Ashima maat medium (10 mm) of Gardner (6,4 mm) een goede keus, maar je kan elk klein elastiekje gebruiken. Ten slotte, om de lijn beter te laten drijven maak je deze een beetje vet door de laatste meters even over een brokje te halen en de montage is klaar voor gebruik.

Locator of float controller
In situaties tijdens het oppervlaktevissen dat je de azende karpers (net) niet kan bereiken ontkom je er niet aan om een locator of float controller in te zetten. Er zijn vele soorten float controllers in de winkel te koop; van zware zelfhaakdobbers tot lichtere  versies. Mocht je besluiten om met een zwaar drijvend zelfhaaksysteem te gaan vissen, de zogenaamde floating bolt, dan is de bevestiging van het hondenbrokje met een elastiekje aan het rigringetje de aangewezen manier. Maar in veel situaties is met een lichte float controller de karper al binnen een bereikbare werpafstand gekomen.

Float controller locator
Een locator met een werpgewicht van 7,5 gram die de karper zo min mogelijk stoort

Gelukkig is een lichte variant van een locator of float controller niet moeilijk om zelf te maken. Het is tenslotte niks meer dan een drijvend hulpgewichtje om het hondenbrokje, verder te kunnen ingooien. Voor dit doel hebben we een locator gemaakt met een werpgewicht van 7,5 gram. Dit is genoeg om, met een soepele lichte hengel, zeker 30 meter ver te kunnen ingooien. Voor de meeste situaties is dit ruim voldoende. Door het gebruik van een inline buisje dat dwars door de polybal loopt, wordt de lijn een paar mm boven het wateroppervlakte gehouden. Daarbij heeft het geheel een kiel die haaks op de richting van het buisje staat om weerstand in het water te bieden, zodat de locator min of meer op haar plek blijft bij een aanbeet (monteer alleen een klein stuitje aan de kant van de haak). Een locator die de karper zo min mogelijk stoort dus!

Benodigheden:

  • Polybal met een diameter van 3 cm
  • Draadkrom van 3,5 x 40 mm
  • Plastic buisje van een wattenstaafje
  • Krimpkous 10 mm (na krimp 5 mm)
  • Styropor lijm
  • Eventueel lak op waterbasis
Locator float controller
Een lichte locator of float controller voor het vissen met drijvend aas is niet moeilijk zelf te maken. Goed is te zien dat de kiel (draadkrom) haaks op het witte buisje (in het midden van de bol) staat.

Als eerste breng je het buisje in de polybal aan. Met een spijker, of iets dergelijks, druk je voorzichtig een gat in de bol ter hoogte van net uit het midden. De bol drijft namelijk door het gewicht van de draadkrom precies tot de helft in het water. Zo wordt de lijn mooi door het buisje, net boven het wateroppervlak gehouden. Het reeds op lengte geknipt buisje kan je met een aansteker ontdoen van scherpe randjes door de uiteinden licht te laten smelten. Dit doe je uiteraard voordat je het buisje in de bol plaatst. Met wat styropor lijm (verkrijgbaar in de betere hobbyzaak) plak je deze permanent vast.

Draadkrom krimpkous
De draadkrom voorzien van krimpkous zorgt voor het werpgewicht en weerstand in het water

De draadkrom wordt nu voorzien van een stuk krimpkous zodat deze een kiel vormt waardoor deze weerstand krijgt in het water.  Knip het krimpkous voor het stomen op maat inclusief de ronding van de bal, laat hierbij ongeveer 2 cm van de pootjes vrij. Stoom het krimpkous om de draadkrom heen. Hierna wordt de draadkrom in de bal gelijmd. Dit doe je door de draadkrom voorzichtig onderin de bol te duwen haaks (in een hoek van 90°) op het buisje.  Dit laatste is erg belangrijk voor het funtioneren van de float controller. Draadkrom er weer uithalen, polylijm in de ontstane gaatjes doen en de draadkrom  permanent plaatsen.

Na goed drogen is de locator klaar voor gebruik. Maar het mooiste is natuurlijk om het geheel, naar eigen wens, van een (on)opvallend kleurtje te voorzien. Geschikt voor polystyreen zijn lakken op waterbasis en transparante Ruwa jachtlak. De metalen draadkrom is eenvoudig te kleuren met een permanente marker.

Polaroid zonnebril
Een goede polariserende zonnebril is onmisbaar om karpers te spotten op zonnige dagen

Overige uitrusting
Aangezien we actief op zoek gaan naar de karpers in vaak zonnige omstandigheden, is het raadzaam om ook hierop de nodige voorbereidingen te treffen. Probeer zo min mogelijk bagage mee te nemen, een schoudertas of rugzak met daaraan bevestigd een onthakingsmat en een opvouwbare emmer is meestal meer dan voldoende. Je hebt immers maar één hengel bij. Als het tot je mogelijkheden behoort kies dan voor een niet al te groot schepnet, 80 cm bijvoorbeeld. Dit bevorderd het gemak van een karper scheppen tussen obstakels zoals riet en andere plantengroei aanzienlijk. En het scheelt ook weer wat gewicht. Een pet en een goede polariserende zonnebril zijn eigenlijk onmisbaar om de karpers te spotten door de schitteringen in het water van de zon heen. Ook een verrekijker kan zeer handig zijn om diverse stekken (voerplekjes) van veraf op activiteit te kunnen controleren. Vergeet vooral ook niet aan jezelf te denken in de vorm van de reeds genoemde pet, genoeg drinken, zonnecrème en anti-insecten middelen.

Observeren en vissen
Spannend!

Dan kan het zoeken naar de karpers beginnen. Let bijvoorbeeld op bewegende leliebladeren en rietstengels, deining en het bekende ‘smakken’. Je ontwikkelt hier in de loop der tijd vanzelf een ‘spottersoog’ voor. Schitteringen van de zon kunnen soms het zicht door het water totaal belemmeren en in die gevallen is een  polariserende zonnebril onmisbaar. Als je dan een karper gespot hebt gooi je er vervolgens voorzichtig een paar brokjes bij. Op het moment dat deze brokjes gepakt worden gooi je in, niet eerder. (Soms kan dat even duren, vooral als ze de brokjes nog niet (her)kennen.) En dan niet bovenop de karper, maar liefst een paar metertjes ervandaan. Vaak is het dan al na luttele seconden tot een minuutje raak! Als het brokje voorzien van de haak wordt gepakt probeer dan niet direct aan te slaan maar tel bijvoorbeeld tot 2. Als het visueel niet zo duidelijk is maar je ziet de lijn weglopen, of de lijn wordt tussen duim en wijsvinger vandaan getrokken, dan uiteraard wel onmiddellijk reageren. Dat tot 2 tellen kan daarna met een kromme hengel in de hand altijd nog. Probeer ook rekening te houden met de richting van de aanslag; zo laag en horizontaal mogelijk en indien de karperbek naar je toe is gericht, niet in het verlengde van de karper. Je zou de eerste niet zijn die de haak recht uit de bek van de karper slaat.

Mocht er echter geen enkele karper zich melden dan gooi je een handje brokjes op strategische plekken die je van een afstand nog goed kan overzien. Een verrekijker is hierbij een heel handig hulpmiddel. Dan is het wachten in de hoop dat een karper zich alsnog meldt. Je zult verbaasd zijn hoe vaak een ogenschijnlijk ‘karperloos’ stuk water ineens tot leven kan komen!

We wensen iedereen die drijvende ambities heeft veel succes!

Johan


Publicatiedatum 25-12-2014 / laatste update 26-07-2019

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser