Karpervissen tussen een kreeftenplaag - Karper Idee

Karpervissen tussen een kreeftenplaag

De opmars van kreeften in diverse Nederlandse viswateren zou je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Vooral de uit Noord-Amerika overgekomen rode rivierkreeft is op veel plaatsen een flinke plaag geworden. Niet goed voor het viswater en het is tevens zeer lastig om een karper te vangen tussen deze gewervelde lastposten. De kreeften lusten namelijk ook graag een boilie of ander haakaas. In extreme gevallen is binnen 5 minuten je boilie of ander aas opgevreten. Maar toch is het mogelijk om tussen de kreeften karpers te vangen. Het vergt wel de nodige voorbereiding vooraf om het de kreeften een stuk lastiger te maken.
De rode rivierkreeft, een groeiend probleem
Rode rivierkreeft karpervissen
De rode rivierkreeft is op diverse plekken een flinke plaag

Van nature uit komen kreeften voor in Nederland. We kunnen ons nog goed herinneren dat de aanwezigheid van kreeften stond voor een goede waterkwaliteit. Alleen is door het ongewild ‘uitzetten’ van exoten, zoals de rode rivierkreeft, de inheemse rivierkreeft bijna uitgestorven. Deze nieuwkomelingen zijn namelijk dragers van de kreeftenpest. Deze ziekte is voor de inheemse kreeften, zoals de Europese rivierkreeft, dodelijk. De rode rivierkreeft zelf is resistent hiervoor en kan zich dus zonder concurrentie van soortgenoten voortplanten tot meestal een flinke plaag. Er zijn gevallen bekend van gemiddeld 3 volwassen kreeften per m². Dit staat gelijk aan maar liefst 30.000 kreeften per hectare viswater! Die vang je niet even 1-2-3 weg met een hengeltje. En dat merk je niet alleen door een kijkje te nemen onderwater maar ook vanaf de waterkant. Lelies verdwijnen, kanten zakken in door de holen die ze graven en de aanwas van jonge vis is zo goed als afwezig door de vraat van kuit. En ze maken het de karpervissers dermate lastig dat, zonder aanpassingen, het vangen van een karper bijna onmogelijk wordt. De rivierkreeft eet namelijk zowat alles. Laat staan je zorgvuldig uitgekozen haakaas, dat is natuurlijk helemaal een feestmaal voor deze beesten. En met een dermate hoge bezetting hebben ze dit binnen luttele minuten gevonden. Tijd voor maatregelen dus!

Pelletstoppers
Ook bij maar enkele kreeften op de stek is het aan te raden om een pelletstopper of hair extender te gebruiken

De allereerste stap die je neemt als er kreeften op de stek zitten is om het aas te fixeren aan de hair met een pelletstopper. Kreeften zijn er namelijk heer en meester in om een boilie-stoppertje ertussenuit te peuteren. Als daarna een kreeft schrikt van iets en wilt vluchten, zal hij de boilie mee proberen te nemen. Geresulteerd in een stootje op de lijn en een boilie die een stukje verder van de hair is verschoven, net zolang totdat deze er vanaf valt. Een pelletstopper voorkomt dit euvel voor langere tijd. Je kan in plaats van een pelletstopper ook een hair extender gebruiken. Zijn er kreeften op de stek aanwezig, ook al zijn het er maar enkele, is het dus aan te raden om altijd een pelletstopper te gebruiken.

Popup
Aangevreten popup kreeft
De popup was binnen een half uur meer dan gehalveerd waardoor de chodrig snel zijn opstaande positie verliest

We horen weleens dat kreeften met een harde popup niet veel kunnen. Dus hebben we dit uitgetest. Een harde fel-roze 15 mm popup, gemonteerd aan een lange chodrig op de helicopter, werd midden tussen de kreeften ingegooid. Al binnen minuten zagen we aan de vele stootjes op de lijn dat de kreeften in elk geval de popup erg interessant vonden. En niet alleen interessant maar ook erg lekker. De popup was namelijk binnen een half uur meer dan gehalveerd. Een stuk langzamer dan bij een onbeschermde zachtere boilie, maar uiteraard was dit allemaal verre van ideaal. Het totale drijfvermogen van de popup neemt zo ook geleidelijk af waardoor de kreeften steeds gemakkelijker bij de popup kunnen komen en tevens de (chod)rig zijn doeltreffendheid verliest. Dus om standaard een harde popup in te zetten op een stek waar een kreeftenplaag heerst is niet de oplossing.

Het haakaas wapenen
Enkele boilie wrap
Boilie gemonteerd aan de hair d.m.v. een pellet stopper en voorzien van een enkele band krimpkous

Een oplossing is om het haakaas ontoegankelijk te maken voor de kreeften. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt die zich vooral op het gebruik van boilies richten. Ook niet verwonderlijk, want het merendeel van de karpervissers vist met boilies en deze lenen zich wat gemakkelijker om te wapenen tegen kreeftvraat dan bijvoorbeeld een sliert mais. Al deze producten hebben één ding gemeen; ze komen om de boilie te zitten zodat de kreeft er niet bij kan, maar dat wel de geur en smaak van het aas (door de gaatjes) in het water worden doorlaten. Deze producten kan je onderverdelen in krimpkous met gaatjes die je om de boilie stoomt, of een netstructuur dat je om de boilie knoopt. Vele merken hebben ze in het assortiment zitten maar ze komen allemaal op deze twee versies neer.

Boilie wrap aangevreten kreeft
Zelfde boilie als op de foto hierboven na een half uur tussen de kreeften te hebben gelegen. Ideaal is toch anders.

Onze ervaring is, tot nu toe, dat ook krimpkous of netjes worden aangevreten. Mede doordat de kreeften door de gaatjes in het materiaal het blijven herkennen als voedsel waardoor ze continue hun best blijven doen om erbij te komen. En mocht een kreeft het opgeven dan staat de volgende al klaar. Gevolg is een gewapend aas wat continue wordt belaagd door de kreeften. Het gaat zeker langer mee, het meeste materiaal is behoorlijk stug, maar toch is dit niet bevorderlijk voor een aanbeet van een karper. Gewoon omdat er heel de tijd kreeften bovenop je aas liggen te knippen, vouwen en te plakken. Uiteraard kunnen er zo karpers gevangen worden, maar ideaal is toch anders.

Tijgernoten
Tijgernoten
Valt het aantal kreeften op de stek mee dan zijn tijgernoten redelijk goed inzetbaar

De harde tijgernoot, dat zal wel eens goed kunnen werken. En inderdaad, de kreeften hebben hiermee al meer moeite dan met een harde popup. Maar ze geven niet op, en ook de tijgernoot moest er na een uur aan geloven. Valt het aantal kreeften op de stek mee dan zou dit aas redelijk goed inzetbaar kunnen zijn. En een sliert tijgernoten, goed tegen elkaar op de hair gefixeerd, zou ook in je voordeel kunnen uitpakken. Probeer ook de zo rond mogelijke exemplaren ertussen uit te pakken voor het haakaas. Maar in een situatie waar we van een kreeftenplaag spreken, moeten er toch andere maatregelen genomen worden. Tenzij je binnen elk half uur de hair van nieuwe tijgernoten wilt voorzien.

Vissen met grote ballen deeg
We hebben menig karper met ballen deeg tussen de kreeften weten te verschalken

Het actief vissen met grote ballen deeg is een methode dat stamt uit de oertijd van het karpervissen. Een haak verstopt in een bal deeg en als beetverklikker een aluminium waker tussen startoog en molen. Deze actieve visserij, je moet tenslotte vaak het deeg verversen en alert blijven om een aanbeet te verzilveren, levert nog steeds verrassend (vaak) goede resultaten op. Het één en ander  erover is te lezen in het artikel over de basisprincipes van freelining. En, daar gaat dit artikel tenslotte over, een bijkomend voordeel is dat deze methode goed werkt om karpers te vangen tussen de kreeften. Je krijgt uiteraard continue stootjes van de aanwezige kreeften, maar een bal deeg ter grootte van een kippenei is niet binnen 5 minuten verdwenen. Het verversen van het deeg moet wel sneller gebeuren maar we hebben toch menig karper zo tussen de kreeften weten te verschalken.

Vissen aan de oppervlakte

Bonzo MenubrokkenGeheel logisch dat je tijdens een kreeftenplaag prima aan de oppervlakte kan vissen. Zit het weer niet mee of zie je geen karpers aan de oppervlakte (azen)? Soms doet drijvende (honden)brokjes strooien op strategische plekken (zoals leliebedden, inhammetjes, een kaamlaag etc.) dat plotsklaps veranderen. Hoe het één en ander aan te pakken is, is te lezen in het artikel over het karpervissen met drijvende hondenbrokjes.

Imitatieaas
Imitatiemais popup karper
Imitatieaas vangt karper. En vaak nog goed ook.

Voor velen is het (niet) vissen met imitatieaas een kwestie van vertrouwen. Een stinkende boilie schept nu eenmaal sneller vertrouwen dan een blokje kunststof. Maar imitatieaas vangt karper. En vaak nog goed ook. En dat komt goed uit, want de kreeften kunnen niks met kunststof. Het is smaak- en reukloos, dus ze worden er niet door aangetrokken, wat wel gebeurd met de netjes of krimpkous om de boilies heen. Hooguit snuffelen ze er even aan om tot de conclusie te komen dat het geen voedsel is. En als het dan ook nog als een popup wordt aangeboden, dan kan je er zeker van zijn dat het imitatieaas de meeste tijd vrij is van kreeften. Maar dat even snuffelen aan het imitatieaas door de kreeften vergt wel de nodige voorbereiding. Het geheel moet namelijk kreeften-proof worden gemaakt. Dit houdt in dat het stevig moet zijn, het goed moet blijven vastzitten aan de hair en het niet in de knoop om de haak kan komen te zitten.

De anti-kreeft rig
Stijve sliert drijvende imitatiemais curved shank haak
De oplossing is een stijve sliert drijvende imitatiemais aan een curved shank haak. Deze geur- en smaakvrije popup presentatie kan tevens niet in de knoop komen te zitten.

De oplossing hiervoor hebben we gevonden in een stijve sliert drijvende imitatiemais met een opwaartse kracht die sterk genoeg is om een curved shank haak in de maat 6 of 8 op te tillen. Voor maat 6 gebruiken wij vier en voor maat 8 drie korrels drijvende imitatiemais. De sliert komt pas vrij op de uiterste haakbocht zonder ook maar enige speling, zodat het nooit in de knoop kan komen te zitten. Dit bereiken we door krimpkous, met een diameter van 1,6 mm en een krimpverhouding  van 1:3, om de haak te stomen inclusief het oog tot de uiterste haakbocht. Het zinkende gedeelte wordt verzorgt door een Fox Kwik Change  Popup gewichtje. Voor ons was het gewicht BB (0,4 gram) voldoende om de rig te doen afzinken. Het is aan te raden om een stijf gecoat onderlijntje te nemen en alleen het gedeelte te strippen vanaf het gewichtje. Maak de onderlijn niet te lang, 20 cm is ruim voldoende. Eventueel kan je op de plek van het gewichtje een ring swivel monteren voor het geval je de stijve sliert imitatiemais met een helicopterrig wilt inzetten.

Drijvende imitatiemais water
Drijftest van een stijve sliert drijvende imitatiemais aan een curved shank haak maat 6

Om dit te bereiken monteren we aan de onderlijn eerst de sliert imitatiemais, voorzien van een drijvende maisstopper – dit heeft hetzelfde effect als een pelletstopper (zie boven). De haak monteren we met een no knot en we maken de hair dermate lang dat de sliert imitatiemais begint bij de uiterste haakbocht. We nemen een stuk krimpkous met een dergelijke lengte zodat deze het oog tot de uiterste haakbocht bestrijkt. Dit zou, naargelang de haakmaat, rond de 20 tot 24 mm liggen. Dan kan de krimpkous over de haak worden gestoomd. We monteren op de onderlijn een Fox Kwik Change gewichtje op ongeveer 1 cm van de haak, om deze te laten zinken. Wel even testen voordat je ingooit dat de rig, vanaf het gewichtje, daadwerkelijk goed omhoog komt te staan. Thuis test je dit simpel in een glas water. Zo krijgen we een stijve imitatiemais popup rig die zijn enige flexibiliteit haalt uit het stukje onderlijn tussen het gewichtje en de haak. Ook kunnen we de hoogte van de aaspresentatie altijd aanpassen aan de omstandigheden door het Kwik Change gewichtje te verschuiven. En ten slotte; de rig is ook goed inzetbaar op de helicopterrig door de verticale aasaanbieding. Laat de kree… ehhh karpers, nu maar komn.

Alternatieve anti-kreeft rig
Drijvende imitatiemais ring curved shank haak
Drijvende imitatiemais voorzien van een rigringetje tussen 2 stoppertjes aan een curved shank haak maat 8

Ben je fan van een aasaanbieding met een anti eject functie? Dan kan je een vooraf gemaakte sliert drijvende imitatiemais, voorzien van een rigringetje, over de curved shank haak laten schuiven tussen 2 stoppertjes. Het staat dan als een soort van Ronnie rig. Wij gebruiken liever een stukje soepele lijn voor de draaiing van de rig maar je kan er natuurlijk ook een ‘echte’ Ronnie rig van maken met een wartel aan de haak en al. Zo’n vooraf gemaakte sliert drijvende imitatiemais aan een rigringetje is ook altijd handig om in de tacklebox te hebben zitten, samen met een doosje Kwik Change Popup gewichtjes en een doosje haakstoppertjes. In geval van nood (kreeften op de stek) is het in een mum van tijd op een bestaande onderlijn gemonteerd.

Waar nog meer op te letten?

Heel belangrijk is dat het imitatieaas vrij moet zijn van toegevoegde smaak- en geurstoffen! Anders krijg je hetzelfde effect als van gewapende boilies dat de kreeften continue het aas belagen. Imitatieaas die je met behulp van U.V. licht kan laten oplichten kan (in het donker) wel gebruikt worden.

Vis met imitatieaas altijd met een boltrig systeem. Het is de bijtreflex van de karper dat deze je aas pakt om het daarna uit te spuwen als hij merkt dat het geen voedsel is. In die handeling moet de karper zichzelf haken.

Speel eens wat met de kleur van het imitatieaas. Onze ervaring is dat roze/rood vaak een extra vangimpuls toevoegt.

Geen vertrouwen in imitatieaas? Dat hadden wij ook niet. Vis dan eens, om er meer vertrouwen in te krijgen, op een visrijk water (zonder kreeften) ermee.

Met een vast inline lood zit er geen speling in de lijn waardoor stootjes veroorzaakt door de kreeften veel moeilijker te zien zijn. Een wartellood aan een safety clip heeft de speling van de lengte van de wartel waardoor stootjes wel te zien zijn. Ook met een helicoptersysteem zijn de eventuele stootjes goed zichtbaar. Hiermee heb je een goede indicatie of er kreeften het op het haakaas gemunt hebben.

Voer niet teveel maar wel regelmatig. Een flinke hoeveelheid voer in één keer voeren zal door een flinke hoeveelheid kreeften worden opgegeten. Beter is om het voer met regelmaat te verdelen over de sessie zodat je zeker weet dat er wat voer ligt. Wat soms ook goed kan uitpakken is om enkele meters naast de voerplek te vissen. Scheelt in elk geval wat kreeften op en bij het haakaas.

De in dit artikel behandelde rode rivierkreeft komt in Nederland het meeste voor. Maar er zijn meer Amerikaanse exoten die een plaag kunnen (gaan) vormen, zoals de geknobbelde, gevlekte en de gestreepte (Amerikaanse) rivierkreeft. Geef overlast van kreeften meteen door aan de hengelsportvereniging. Maak van de gevangen Amerikaanse rivierkreeften foto’s als bewijs. Laat je niet wijsmaken dat het allemaal wel meevalt, want een gezonde populatie Amerikaanse rivierkreeften bestaat niet in ons viswater! Hoe sneller je erbij bent hoe eenvoudiger het wordt om een plaag te voorkomen.

Johan


Publicatiedatum 01-08-2017 / laatste update 02-06-2019

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser