Trefwoorden - Karper Idee

Trefwoorden

 

 • Fluorocarbon [ materiaal, wetenschap ]

  Een verzamelnaam voor vislijn die is opgebouwd uit verbindingen tussen fluoride en koolstof. Deze verbindingen zijn sterk en hebben een hoge dichtheid waardoor deze lijn goed afzinkt. De brekingsindex (licht) van fluorocarbon is ongeveer gelijk aan water waardoor het onderwater minder zichtbaar is. Het is verwant aan het harde Teflon en daardoor slijtvast.
 • Hardy [ materiaal ]

  Engelse fabrikant en groothandel van hengelsportartikelen. De oprichter, Hardy Williams, is in 1872 begonnen als wapensmid maar kort daarna begon hij samen met zijn broer hoogwaardige hengelsportartikelen te fabriceren. Door het altijd aanwezige talent in deze onderneming hebben ze veel prijzen in de wacht gesleept. Alhoewel Hardy geen familiebedrijf meer is bestaan ze nog onder de naam Hardy and Grey's Limited. Ze leveren momenteel naast de merknaam Hardys ook hengelsportartikelen onder de naam Greys en Chub.
 • PVA [ materiaal, wetenschap ]

  PVA wordt gebruikt in de hengelsport in de vorm van zakjes, netjes en strings om voer en aas bij je haakaas te presenteren. De officiële naam van PVA is polyvinylalcohol, een product dat gemaakt wordt uit polyvinylacetaat door middel van hydrolyse. Het is reukloos, niet giftig, biologisch-afbreekbaar en oplosbaar in water. Na verdamping van het water kristalliseert de opgeloste PVA weer uit. PVA plakt dus in theorie met dezelfde sterkte aan elkaar als het materiaal zelf. Naargelang de kwaliteit van PVA zal het residu, dus het niet oplosbare gedeelte, rond de 1% bedragen.
 • Tungsten [ materiaal, wetenschap ]

  Tungsten is de Engelse vertaling voor het overgangsmetaal wolfraam (W). In de sportvisserij voornamelijk gebruikt om massa te leveren. Het is milieuvriendelijk en wordt daardoor steeds vaker ingezet ter vervanging van het milieuonvriendelijke lood. Daarbij is het ook nog eens 1,7 maal zwaarder dan lood. Nadeel van tungsten is dat het veel kostbaarder (duurder) is dan lood. Toepassingen zijn o.a. gewichten die voor een (groot) deel uit tungsten zijn gemaakt, rigtube en kralen waarin tungsten is verwerkt.

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser