Lood zonder lood vanaf 2020

Lood is een zwaar metaal dat niet afgebroken kan worden. Dit  houdt in dat een verloren loodje voor altijd in het milieu (viswater) zal blijven. Ook lood dat een organisme binnenkomt zal daar blijven en zich ophopen met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het is niet voor niks dat brandstof, verf en vele andere producten tegenwoordig loodvrij zijn. Manieren om lood als mens binnen te krijgen zijn onder andere het inademen van looddamp (zelf lood gieten) of via je handen als je het hebt aangeraakt.

Gebruik van lood zal door Europese regelgeving aan banden worden gelegd

In de toekomst zal dan ook het gebruik van lood door sportvissers door Europese regelgeving aan banden worden gelegd. Sportvisserij Nederland roept daarom de marktsector én de individuele sportvisser op om uiterlijk vanaf 2020 te stoppen met het produceren, verdelen en gebruiken van iedere vorm van lood zwaarder dan 0.06 gram per stuk.

Daarom is Sportvisserij Nederland in samenwerking met de hengelsportbranche nu al druk doende te zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven voor lood. Zo zien we tegenwoordig al voerkorfjes van (gecoat) staal, werpgewichtjes van geperst staal, stenen en glazen gewichten, tungsten, tinnen popup weights en loodvrije alternatieven voor leadcore. Vanaf 2009 is er door de overheid ook subsidie beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van loodalternatieven. Een goed begin maar om het lood geheel te vervangen zijn we er nog niet.

Daarom wil Karper Idee hierover meedenken om goede loodvervangers te ontwikkelen. Zo hebben wij laatst bij het vissen met de pen het pennetje ‘uitgelood’ met tungsten rigtube. Gemakkelijk te knippen en vast te zetten met een dik stukje nylon of klein stuitje. Ook sommige MTL’s van Karper Idee bevatten staal  in plaats van lood en bovendien genereren MTL’s op een alternatieve manier weerstand voor een aanbijtende vis.

Al met al om dit proces in ontwikkeling te zetten (buiten de professionele ontwikkelaars om die een budget hebben) is het goed om ideeën hierover kenbaar te maken. Want hoe meer keus en alternatieven hoe beter het is voor de sportvisserij in het algemeen. Met als doel dat voor de karpervisserij  voor elke manier van vissen er een loodalternatief voorhanden komt.