Hennepzaad die we in de sportvisserij gebruiken is een levensvatbaar zaadje. Door deze te weken en te koken lijkt het erop dat het zaadje kiemt. Maar de werkelijkheid is dat door het koken het zaadje morsdood is geworden, en geen kans heeft gehad om daadwerkelijk te kiemen (groeien). De inhoud zet uit en breekt open wat op een kiem lijkt. In de volksmond noemen ze dit vaak kiemen, maar dat is het niet. Gevolg is dat vaak maar de helft is opengebroken en het witte puntje klein is.
Maar omdat het een levensvatbaar zaad is, mits goede kwaliteit (lees verse kwaliteit) kan je deze ook echt laten kiemen. Dus dat er daadwerkelijk het allereerste begin van een plantje groeit. Iets wat vooral vroeger vaak werd gedaan voor een flinke, aantrekkelijke, witte kiem.
Dus als je de zaden echt wilt laten kiemen; was de hennepzaden eerst en doe ze in een kussensloop of oude bewaarzak 24 uur weken. Vervolgens leg je deze sloop of zak in de zon en houdt deze vochtig met een plantenspuit. Na 1 of 2 dagen heb je gekiemde hennep. Even (dood) koken om het groeiproces te stoppen.
Van deze 2 manieren levert de groei-methode aanzienlijk meer en grotere kiemen op. Bij hennep in je voer heeft deze echt gekiemde manier onze voorkeur. In de boilies of ander haakaas (zoals hennepdeeg) verwerkt heeft weken (1 etmaal) en koken (20-30 minuten) onze voorkeur.
(Deze tekst is als tip in Tipmix opgenomen.)