Een graskarper is geen karper

Vaak horen we dat graskarpers ook karpers zijn. Vooral op sociale media lezen we foutief onderbouwde stellingen dat graskarper een karper is, een karpersoort zoals spiegels dat ook zijn (“anders heette het geen karper”). Maar een graskarper heeft niets te maken met de karpers waarop we hier vissen. Het is een totaal andere soort vis.

Ten eerste ziet een graskarper er anders uit; als belangrijkste kenmerken heeft deze geen bekdraden waar de karper er 4 heeft, geen uitstulpbare bek maar een eindstandige bek en geen lange maar een korte rugvin. Daarbij is een graskarper een herbivoor, terwijl een karper een omnivoor is. Tevens kan een graskarper zich alleen voortplanten in warmere streken. Ze komen oorspronkelijk uit Azië. Het is dus een exoot terwijl de karper dat niet is.

Al deze verschillen komen ook ten uiting in de wetenschappelijke Latijnse benaming van de soorten; schub- spiegel- leder- rijen- en boerenkarper = Cyprinus Carpio. Graskarper = Chenopharyngodon Idella. Het zijn dus verschillende soorten vissen die wel beide vallen onder de familie van karperachtigen (Cyprinidae). Net zoals giebels, voorns, brasems en vele andere vissen (waaronder dus ook de graskarper) onder deze familienaam vallen. Heb je een graskarper gevangen dan heb je geen karper maar een graskarper gevangen. Simpel gezegd, als je een voorn of brasem vangt zeg je toch ook niet dat je een karper hebt gevangen?

Zo af en toe een graskarper vangen vinden wij een mooie sport. Ze zijn sterk, snel en kunnen erg groot worden.

(Deze tekst is opgenomen in het artikel broodjeaapverhalen.)