De testcurve van hengels meten

Fox Warrior S 10 feet

Soms zijn vissers lovend over de soepele parabool van bijvoorbeeld hun nieuwe 3 pounds hengels. “Snel krom tot in het handvat”. Door het woordje ‘snel’ kan men zich afvragen of de hengel dan wel degelijk die 3 pound aan kracht in huis heeft. Zo hebben wij 2,75 en 3,0 pounds hengels van 10 feet in de rekken staan die parabolisch van actie zijn, en vooral snel rond gaan staan. Dus werd het tijd om zelf de testcurve van deze hengels te meten. Het resultaat verbaasde ons niet, de testcurve lag 0,75 pounds onder de door de fabrikant opgegeven waarde. Heerlijke hengels dus. Maar niet geschikt om 100 gram mee te gooien. Totaal niet erg voor onze doeleinden, want we hadden de hengels in de winkel gekocht puur op fysiek gevoel, voor de kortere afstanden. Maar toch is het handig om de werkelijke waarde te weten, en dan loont het zelf meten van de testcurve. In Tipmix is een nieuwe tip toegevoegd hoe je simpel, zelf de testcurve kan meten.

Om de testcurve zelf op te meten moeten we eerst weten wat deze inhoudt: De kracht (x lb) die nodig is om een blank loodrecht krom te trekken. Meestal uitgedrukt in Engelse ponden (lb, pound) omdat halverwege de twintigste eeuw Engelse fabrikanten deze methode gingen hanteren. De testcurve zegt niks over de verdeling (actie) van de buiging.

De testcurve is de kracht (x lb) die nodig is om een blank loodrecht krom te trekken

Een simpele methode om de testcurve te bepalen is om een emmertje aan de hoofdlijn vast te maken en deze te vullen met water tot de hengel 90° krom staat. De emmer niet aan het topoog laten hangen (!) maar een molen monteren en de lijn door alle ogen halen. Dan is ook goed te zien hoe de actie (verdeling van de buiging) zich verhoudt. Staat de hengel 90° krom? Dan weeg je simpelweg de emmer met water. Let erop dat wij in Nederland in metrische pond wegen maar de TC opdruk in pound (lb, Engelse pond) is. Eén pound = 0,454 kilogram, dus de gewogen kilogrammen even omrekenen naar pound.