Steeds vaker komen we op sociale media en aan de waterkant vissers tegen die met rode lijn vissen. Op zich prima, maar vaak horen we als reden voor het gebruik van rode lijn dat deze onzichtbaar is onder water. Maar dit is niet het geval, een broodjeaapverhaal dus. Als je het alleen voor camouflage-doeleinden gebruikt is het dan ook niet de beste keus.
Rood licht valt als eerste weg uit het volledige lichtspectrum tijdens zijn weg door water. Je mag dan zeggen dat rood als eerste onzichtbaar wordt, waar de commercie vaak gebruik van maakt. Maar de lijn zelf wordt niet onzichtbaar. Bij gebrek aan rood licht gaat rode lijn over naar lichtgrijs tot op den duur zwart. Een betere onzichtbaarheid dan bijvoorbeeld een grijze lijn heeft het dan ook niet, integendeel zelfs. Soms horen we, als tegenargument, dat door de troebelheid van het viswater rood sneller wegvalt. Maar dit verschijnsel staat los van de kleur van de lijn.
Hoe zit het?
Rood licht neemt tijdens haar weg door het water geleidelijk af tot 5 meter diepte, om daarna bijna geheel afwezig te zijn. Dit blijft een behoorlijke diepte en tijdens de eerste meters zal rode lijn dan ook gewoon als rood onder water zichtbaar zijn. Zeker in ondiepe wateren hebben we maar al te vaak de rode lijn extra goed kunnen spotten, soms tot het aas aan toe, door de opvallende rode kleur.
Troebelheid van water zorgt ervoor dat het zonlicht wordt geabsorbeerd en gereflecteerd. De intensiteit van het licht neemt in troebel water dus sneller af dan in helder water. Dit gaat op voor het gehele spectrum en is onafhankelijk van de kleur. Stel dat de troebelheid 50% lichtintensiteit per meter diepte is. Dan is op 2 meter diepte nog 50% van 50% = 25% lichtintensiteit over. Elke kleur, dus het volledige spectrum van het witte zonlicht, is dan 75% minder intensief. De rode lijn kleurt dus minder intensief maar wel gewoon rood. Net zoals bij alle andere kleuren het geval zal zijn.
Als het rode licht onder water geleidelijk wegvalt dan nemen we de rode lijn geleidelijk waar als rood tot lichtgrijs tot zwart (zolang er licht aanwezig is). Dit komt omdat rood een elementaire kleur is (samen met geel en blauw), een kleur die op zichzelf staat en daarom meteen overgaat naar de ‘neutrale’ kleuren grijs en zwart. Niet elementaire kleuren gaan onderwater eerst over in andere kleuren.
Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
Is het dan verstandig om helemaal niet met rode lijn vissen? Nee hoor, er zijn omstandigheden dat je de lijn goed wilt zien boven water. En dan voldoet rode lijn prima. Soms is het handig tijdens het drillen om de lijn goed te kunnen zien. Of bij verticale systemen is het heel fijn als je de lijn goed kan volgen, zodat je goed kan zien of deze niet in een obstakel zit verward of iets dergelijks. En het is een veel gebruikte kleur bij roofvissers die vissen met kunstaas. Ook omdat ze de lijn goed willen kunnen volgen.
Echter, voor specifieke camouflage-doeleinden onder water zijn er veel betere oplossingen. Zoals een transparante lijn van nylon of fluorocarbon. Of een gekleurde lijn die gewoonweg wegvalt tegen de bodem, pure camouflage dus.