Hologramsticker, los papiertje of verboden?

Het is alweer zo’n kleine vier jaar geleden dat ik een medewerker van een hengelsportzaak hoorde vertellen over het vissen met een derde hengel. Een klant vroeg namelijk of het mogelijk was om te vissen met drie hengels in de lokale stadswateren. Hij kreeg hierop als antwoord dat het vanaf nu heel eenvoudig is; “je bestelt gewoon een derde hengelsticker bij Sportvisserij Nederland en die plak je achterop je vispas”. Hierop heb ik beleefd aangegeven dat deze informatie niet klopt, want; “desbetreffende stadswateren zijn verpacht aan de hengelsportvereniging die hun eigen derde hengelvergunning uitgeeft.” En: “de derde hengelsticker van Sportvisserij Nederland geldt voor alle wateren die opgenomen zijn in de gezamenlijke lijst van viswateren waar een 3 bijstaat. En de desbetreffende stadswateren vallen daar niet onder” De medewerker geloofde mij in eerste instantie niet eens.

Een kwalijke zaak. Maar ik dacht ook aan de nieuwigheid van deze stickers. Het vissen met een derde hengelsticker of de nachtvistoestemming, waarvoor dezelfde soort regels gelden, was namelijk op 1 januari 2013 ingevoerd en het was pas april 2013. Kwestie van informatievoorziening en tijd dacht ik toen nog.

We zijn nu vier jaar verder en toch hebben we te vaak gemerkt dat sommige vissers met drie hengels zitten te vissen in verpacht, niet vrijgegeven, water met alleen een mooie glimmende hologramsticker achterop hun Vispas. En ze zijn zich daarbij van geen kwaad bewust dat ze eigenlijk in overtreding zijn. En de boete voor ongeoorloofd vissen met een derde hengel liegt er niet om; €350,- alstublieft, en bedankt. Van collega’s en andere (controlerende) partijen horen we vaak dat er nog steeds onduidelijkheid hierover bestaat. Alhoewel onduidelijkheid misschien het verkeerde woord is, en onwetendheid meer de lading dekt. Maar wel een onwetendheid waar we enig begrip voor kunnen opbrengen. Daarom hierbij de regelgeving in één oogopslag:

Derde hengel  en nachtvistoestemming voor:

  • Wateren die in de Visplanner donkerblauw gekleurd zijn en in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren staan

Met de (landelijke) Derde hengeltoestemming mag je met 3 hengels vissen in de wateren die in de Visplanner en de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren 2016 – 2017 – 2018 voorzien zijn van het symbool  De Derde hengeltoestemming 2017 kost €25,-

De (landelijke) Nachtvistoestemming maakt het mogelijk om in de wateren die in de Visplanner en de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren 2016 – 2017 – 2018 voorzien zijn van het symbool  ’s nachts te vissen. De Nachtvistoestemming 2017 kost €10,-

De toestemmingen in de vorm van hologramstickers zijn te bestellen bij Sportvisserij Nederland en plak je achterop de geldige Vispas.

  • Wateren die in de Visplanner rood/bruin gekleurd zijn en niet in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren staan

Je mag hier vissen met de geldige Vispas van een bepaalde vereniging volgens hun regels. Informeer bij deze hengelsportvereniging naar de eventuele mogelijkheden van vissen in de nachtelijke uren en/of met drie hengels. Sommige verenigingen bieden een optionele derde hengel- of nachtvisvergunning aan.