Feedback over de Combipen

De Combipen in actie. Foto: G. Axt

Dit voorjaar heeft Karper Idee een actie opgezet waarin we een aantal Combipennen weggaven. Hier hebben in totaal 9 (pen)vissers op gereageerd die allemaal 1 t/m 3 exemplaren hebben ontvangen. Dat sommigen 2 of 3 exemplaren hebben ontvangen had te maken met de post die niet aankwam, om enkele weken daarna alsnog op de deurmat te verschijnen. Het versturen verliep dus niet vlekkeloos met een brievenbuskoker, maar het pennetje verzenden in een simpele envelop verliep gelukkig wel goed (op tijd).
Maar liefst zeven enthousiaste vissers hebben feedback teruggekoppeld over deze pen. Waarvoor onze dank, want zo kan deze pen verder ontwikkeld worden. We hebben de feedback gelezen, aangehoord, geanalyseerd en hebben daaruit de volgende conclusies getrokken.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen werd één ding al snel duidelijk; namelijk dat lijn dikker dan 22/00 niet (soepel) door het inline oog kan glijden. En dat is natuurlijk wel een voorwaarde voor een goede werking van een Engels pensysteem, waarop de Combipen is gebaseerd. We hebben dit tijdens de weggeefactie reeds aangegeven zodat niemand meer voor deze verassing kwam te staan.

Karper Combipen feedback
Eén van de eerste karpers gevangen tijdens de actie met de Combipen. Foto: J. Derks

En eigenlijk is dit het enige negatieve punt wat we hebben ontvangen. Enthousiast was men onder andere over de sterkte van de pen. Het onderste gedeelte van bamboe is eigenlijk “niet kapot te krijgen”. Het inline oog is een sterk geheel hierin.
De 50% pen “staat heel stabiel” en is, mede door het inline oog, “goed ver te werpen zonder de boel in de knoop te gooien”. Het pennetje hangt namelijk niet naar beneden bij een inworp maar staat een stukje van de lijn af.
De beetregistratie vond men fijn van de verzonden 50% pennetjes. En handig dat, door de verhouding van de 2 materialen te veranderen, de gevoeligheid, stabiliteit en het draaggewicht is aan te passen. Dit kan “een mooie reeks pennetjes opleveren, eventueel bij een gelijkblijvend volume”.
Wat we leuk (en enigszins onverwacht) vonden om te horen is dat sommige het een mooi pennetje vonden, terwijl we het uiterlijk ondergeschikt aan de functionaliteit hebben gemaakt. Ook de afwerking met Glitsa-lak, het bandje rondom de overgang van de materialen en het logo waarop het draaggewicht is aangegeven, was men over te spreken.

Wat er nu gaat gebeuren is dat we ten eerste het huidige Combipennetje laten zoals het is. Veel penvissers vissen namelijk met 22/00 of dunnere (gevlochten) lijn. En het inline oog voldoet dan uitstekend. We hebben zelfs al vragen gehad of deze in de huidige vorm te koop zijn.
Maar nog meer penvissers (op karper) vissen met nylon dikker dan 22/00. Dus moet er wel een oplossing hiervoor komen. Helaas kunnen we het inline buisje niet van een grotere diameter voorzien in de huidige bamboestaafjes, simpelweg omdat dat niet past. Daarom gaan we de Combipen aanpassen door gecentreerd onderin een oog te plaatsen. En niet met een vast draadoogje, maar een sterk draaibaar oog gefixeerd in het bamboe. Betrouwbaar, sterk en het geeft een bijna weerstandsloze lijngeleiding door de grootte en de draaibaarheid ervan.

Deze winter zullen we een aantal exemplaren met een draaibaar oog maken. We vullen dan ook het artikel over de Combipen aan over hoe we dit gedaan hebben zodat het ook zelf te fabriceren is voor eigen gebruik.