Doordat de verticale boltrig vaak door ons wordt ingezet kristalliseert deze zich vanzelf weer verder uit. Zo is mede door het inzetten van een visveilig systeem ook het struinen ermee verder ontwikkeld. In dit derde deel over de verticale boltrig gaan we hier uitgebreider op in.
Visveilig systeem voor de verticale boltrig
Er zijn diverse inline loodjes en wartelclips in de handel die voorzien zijn van een visveilig mechanisme waardoor de onderlijn, bij onverhoopte lijnbreuk, van de hoofdlijn kan afschuiven. Deze kan je uiteraard inzetten en dat juichen we toe. Maar om toch met ons favoriete platte vierkante gewicht van Nash te kunnen vissen (zie deel 1), hebben we hiervoor een simpel systeem bedacht op basis van het visveilige helikopter-principe.
Fabricage
Voor dit systeem ruilen we de in de voorgaande delen besproken rigtube voorgoed in voor een loodvrije soepele splice leader. Deze is licht, sterk en zacht voor de vis. Aan deze splice leader bevestigen we door middel van een splice (lus) een ringwartel waar het platte inline lood over wordt geschoven. Op de harde meegeleverde inline sleeve van dit loodje plaatsen we een quick change wartel en een kraal. Deze kraal moet gemakkelijk van de leader af kunnen glijden, dus ook over de lus in lus verbinding met de hoofdlijn! Uiteraard is de inline sleeve van het Nash lood veel dikker dan de leader, waardoor de kraal die voorzien is van een dermate ruim gat, wel houvast heeft op de sleeve maar geen grip heeft op de leader, inclusief de verbinding naar de hoofdlijn. Aan de ring onderaan het inline lood kan je eventueel een PVA-zakje gevuld met voer vastmaken. Tevens is het ringetje handig om tijdens vervoer deze te verbinden met via S-schakel aan een hengeloog. Zorg dat het stuitje achter de drijver ook gemakkelijk over de lijn kan schuiven. De bol kan je eventueel ook fixeren met een 3 mm breekstaafje indien deze is voorzien van een soepele ‘Shockleader Sleeve’ van Korda (zie deel 1). Zolang de bol zonder al teveel kracht van de lijn kan glijden om de visveiligheid te waarborgen zit je goed.
De kraal is een belangrijke schakel
Extra aandacht geven we aan de kraal, deze moet bij een aanbeet (run) van de harde inline sleeve loskomen zodat de onderlijn vrij over de leader en de hoofdlijn kan schuiven. Op deze manier blijft de karper alleen met het onderlijntje achter mocht er onverhoopt iets fout gaan. Let er dus op dat de kraal vast genoeg zit om het lood in beweging te krijgen, maar ook loskomt bij meer kracht. Geschikte kralen hebben we gevonden in exemplaren met een taps toelopend centraal gat. De kant met de kleinste diameter even goed oprekken en deze glijdt daarna soepel over de leader én over de lus op lus verbinding met de hoofdlijn.
Lengte van de leader
Een groot voordeel van (loodvrije) splice leader is dat deze veel minder massa bezit dan rigtube. Mede hierdoor kan er zelf de lengte bepaalt worden aangezien een polyballetje geen enkele moeite heeft om deze verticaal in het water te laten staan. Ga je (statisch) vissen op een vaste diepte? Dan kan je bijna de gehele diepte tot aan de polybal van leader voorzien. De leader voelt zacht aan en over het algemeen schrikken de karpers hier, net als met rigtube, totaal niet van. En al helemaal niet in de buurt van waterplanten zoals lelies of riet. Staan er struinende sessies op het programma, pas dan de lengte van de leader aan aan de minimale waterdiepte die wordt verwacht.
PVA zakjes
Doordat we het platte vierkante lood van Nash over een ringwartel hebben geschoven, hebben we een ring onderaan het lood verkregen. Deze ring gebruiken we voornamelijk om eventueel een PVA-zakje gevuld met voer aan vast te maken. Vervolgens de haak onderin het PVA-zakje prikken, en er kan zonder gevaar dat het geheel in de knoop geraakt worden ingeworpen. Effectief en vertrouwd. (Lees hier hoe je zelf PVA-zakjes kan vervaardigen.)
Voordelen van dit systeem
- Visveilig door het helikoptersysteem
- Visvriendelijk door een zachte leader wat de karper beschermd tegen insnijden
- Schuurbestendig en sterk
- Vissen met soepele parabolische hengels mogelijk
- Vissen over obstakels
- De lijn blijft vrij van de bodem, zelfs tijdens een run
- Dressuurdoorbrekend door de afwezigheid van lijn over de bodem
- Het platte vierkante lood van Nash zakt moeilijker in een drassige bodem dan een conventionele peervorm
- Gemakkelijk gebruik van PVA-zakjes via bevestiging aan de ring die tevens kan worden gebruikt voor vervoer met behulp van een S-schakel
- Zeer geschikt om mee te struinen!
Struinen met de verticale boltrig
Eigenlijk struinen we met de verticale boltrig vaak hetzelfde zoals we met een pennetje doen. Meerdere stekken wat aanvoeren en deze om de beurt afvissen. Vaak voor de eigen kant zonder in te werpen. Dus met een lichte bepakking met zo weinig mogelijk spullen. Zoals reeds eerder in dit artikel vermeld bezit de splice leader maar weinig massa. Hierdoor kan er een kleinere polybal gemonteerd worden aan dit systeem. Een 2 cm balletje heeft reeds genoeg drijfvermogen om een meter leader te dragen. En dat struint toch wat prettiger dan dat je met een grotere, opzichtige, polybal langs de waterkant begeeft. De bol camoufleren (zie deel 2) helpt tevens om omstanders maar ook watervogels niet al te nieuwsgierig te maken. Vooral in de drukkere stadswateren kijkt men vaak vreemd als men een flinke polybal zien drijven, soms letterlijk tegen de kant. Door het gebruik van een 2 cm bolletje kan er tevens met lood vanaf 1 oz worden gevist. Zwaarder dan 2 oz is in elk geval overbodige ballast, er hoeft immers niet, of niet al te ver, ingegooid te worden. De lengte van de leader maak je op de minimale verwachte diepte.
Aas en voer
De stekjes voer je voor met een grondvoertje met daar doorheen wat van het gebruikte aas. Een grondvoer kan van alles zijn, wij gebruiken soms een mix van tarwe en hennep. Maar misschien nog wel vaker gebruiken we een grondvoer van legkorrels met gemalen kattenbrokjes. Als aas kan je alles gebruiken wat op een hair gefixeerd kan worden. Het blijft immers vissen met een zelfhaaksysteem. Maar probeer zeker ook aas te gebruiken die ook instant met een pennetje wordt ingezet. Mais en andere particles worden vaak gebruikt, maar denk ook eens aan een stukje Smac of frikandel. Of wat dacht je van maden en wormen op een madenclip? En indien last van kreeften is de verticale boltrig een uitstekende methode om met imitatieaas te vissen. Iets wat met een pennetje minder effectief is omdat er vaak te laat aangeslagen wordt. Karpers spugen immers plastic snel weer uit en dan is een snelhakend zelfhaaksysteem de oplossing.
Praktijk
Eenmaal op de (reeds aangevoerde) stek aangekomen leg je voorzichtig het aas in. Een PVA-zakje is dus niet nodig omdat er dichtbij wordt gevist en het lood zachtjes op de bodem kan worden gelegd. Pak een soepele parabolische hengel, een penhengel volstaat prima omdat er immers geen zwaar lood hoeft te worden gegooid. En dan komt pas het grote verschil met penvissen; je krijgt (hopelijk) keiharde runs. Dus de molenspoel open of de vrijloop aan. Een klein steuntje voor de hengel om dit veilig te doen laten verlopen is aan te raden, of de hengel vast blijven houden. Als de hengel niet stevig in een steun staat of niet wordt vastgehouden en er kan moeilijk vrije lijn worden genomen dan ligt binnen seconden de hengel in de plomp bij een run! Blijven opletten dus.
Tot slot
Als laatste nog een opmerking over deze manier van karpervissen. Het is een intensieve manier van vissen maar de kans op vangen is groot. Als we het statistisch bekijken dan is de effectiviteit ongeëvenaard. De inspanning betaalt zich vaak uit, en mocht er toch geblankt worden was er van verveling geen sprake doordat je continue bezig bent met voerplekjes maken, verkassen en observeren. Uiteraard niet geschikt voor elk water (zie deel 1) maar waar gestruind kan worden, en dat kan op de meerderheid van de viswateren, is dit een manier van vissen die zeker zijn vruchten afwerpt. Veel succes!
Johan
Publicatiedatum 10-12-2022 / laatste update 10-12-2022