Karpervissen met een vaste voerkorf - Karper Idee

Karpervissen met een vaste voerkorf

 

De voerkorf wordt al vele jaren met succes gebruikt in de witvis-visserij. Eigenlijk is de voerkorf in deze tak van visserij niet meer weg te denken. Met de winkle picker en feederhengels worden vele soorten voerkorven ingezet. Hieruit ontwikkeld zijn de method feeders die in de karpervisserij flink worden omarmd. Toch zijn de traditionele voerkorven ook een heel bruikbaar hulpmiddel in de karpervisserij.
Method feeder of een traditionele voerkorf
De method feeder waarbij het voer aan de buitenkant, met behulp van een mal, in de feeder wordt gedrukt. Op deze manier lukt het niet altijd om er veel particles, maden of hele boilies mee te voeren.

De method feeder is ontstaan uit de karpervisserij, waarbij het voer aan de buitenkant van de feeder, soms met hulp van een mal, in de feeder wordt gedrukt. Vaak als een inline, vast systeem. En dat is een groot succes gebleken, zeker als je wat actiever vist op kleinere karpers of als er gewoon veel karpers op de stek aanwezig zijn. Met elke  inworp hou je immers de voerplek bij.

Toch heeft de method feeder als nadeel dat het voer er niet altijd even goed aan blijft plakken. Dit is vooral het geval als  je veel (levende) maden, hele boilies of particles met de method feeder op je voerplek wilt krijgen. En dan komt een traditionele voerkorf om de hoek kijken. Doordat het voer in de korf gaat is het ook met veel particles, maden en zelfs hele boilies, geschikt voor verre worpen. Daarbij is door de voerkorf vast op de lijn te zetten deze prima in te zetten als een zelfhakingssysteem. De voerkorf wordt vanwege de vorm gemonteerd aan een hoekafhouder, zodat de kans dat de onderlijn in de voerkorf verstrikt raakt wordt geminimaliseerd. In tegenstelling tot de inline method feeder blijven zo stootjes en wervelingen, door de speling van de montage ervan, goed zichtbaar. En last but not least kunnen we de voerkorf op een dergelijke manier monteren zodat deze als eerste wordt gelost als deze onverhoopt vast komt te zitten. Vele voordelen dus!

De traditionele voerkorf
Een rechthoekige vorm en een gewicht rond de 30 tot 50 gram heeft onze voorkeur. De getoonde korven zijn tevens van duurzaam gecoat staal en liggen altijd met de korf naar boven gericht.

Er zijn vele soorten voerkorven in de handel te verkrijgen. Onze voorkeur gaat uit naar een rechthoekige vorm en een (leeg) gewicht van rond de 30 tot 50 gram. Dit blijft goed op de meeste bodems liggen en deze gewichten zijn voldoende om een karper te  prikken. Gevuld met voer wordt het gewicht al gauw meer dan 2 oz dus je kan er met de juiste hengel ook een verre worp mee maken. En om op het toekomstige loodverbod voorbereid te zijn zijn er ook geheel stalen korven voorzien van een duurzame coating in de handel.

Hoekafhouder
Een buisje, stukje krimpkous en een wartel is alles wat je nodig hebt om een goede hoekafhouder te maken

Een hoekafhouder is in ruime mate in de handel te verkrijgen. Toch gaat onze voorkeur uit naar zelf maken. We gebruiken hiervoor het buisje van een wattenstaafje. Hierover schuif je een stukje krimpkous op zo’n manier dat aan beide zijden een paar millimeter vrij blijft. Nadat de krimpkous om het buisje is gestoomd monteer je aan één zijde een wartel die er net overheen past (vaak maat 10 of 11). Vervolgens verwarm je met behulp van een aansteker beide zijden zodat het plastic van het buisje tot de krimpkous respectievelijk de wartel ‘smelt’. Hiermee verwijder je tevens eventuele scherpe hoeken van het buisje. De wartel zit nu ingeklemd tussen de krimpkous en het uiteinde van het buisje. De hoekafhouder is nu klaar om er een voerkorf aan te monteren.

Montage

We beginnen met een stuk rigtube over de hoofdlijn te schuiven. Het gebruik van een stuk rigtube is ten zeerste aan te bevelen i.v.m. het beschermen van de vis tijdens de dril, en het plat op de bodem leggen van de laatste meter. Deze mag je best ruim nemen, als standaard nemen we meestal 67 cm (de 2 meter tube uit de verpakking in 3 delen knippen). Daarna komt de voerkorf aan de beurt. Verwijder eerst alle wartels, ringetjes e.d. van de voerkorf. Vervolgens  kan je de korf met een stuk nylon via een lus (achtknoop) aan de wartel van de hoekafhouder monteren. Gebruik hiervoor nylon met een trekkracht die lager ligt dan de hoofdlijn  – op deze manier wordt de voerkorf als eerste gelost wanneer deze onverhoopt vast komt te zitten, en is de kans op het landen van de karper vele malen groter. De hoekafhouder (en daarmee dus ook de voerkorf) wordt ‘vastgezet’ op de lijn door middel van een rubberen stuitje. De (palomar) knoop aan de quick change wartel wordt beschermd door er een rubberen kraal overheen te schuiven. Aan deze wartel wordt de onderlijn gemonteerd  door middel van een sterke lus (achtknoop) en een anti tangle sleeve. Door het ‘vastzetten’ van de voerkorf aan de hoofdlijn hebben we dus, net als bij de methodfeeder, een zelfhaaksysteem gecreëerd.

Als onderlijn kan je gebruiken wat je wilt maar onze ervaring is dat, ondanks de hoekafhouder, een soepele onderlijn meer dan eens in de korf verzeild raakt. Een voerkorf heeft nu eenmaal niet een mooie gladde vorm. Dit kan tijdens het ingooien gebeuren, maar ook door sterke wervelingen in het water die azende karpers kunnen veroorzaken. Gebruik dus liever een stijver gecoat onderlijntje voorzien van een standaardmaat anti tangle sleeve, zodat het haakaas uit de buurt van de voerkorf blijft liggen.

Een voerkorf aan de helicopter rig
Voerkorf aan een helicopter rig
We monteren net zo makkelijk een voerkorf aan de helicopter rig in plaats van het gebruikelijke loodje

Een alternatief om een voerkorf aan te monteren is de helicopter rig. Een mooi systeem dat eigenlijk helemaal geen aanpassing vereist omdat we net zo makkelijk een voerkorf aan de helicopter rig monteren in plaats van het gebruikelijke loodje. Hieraan gerelateerd kan je dan dus met behulp van een vast voerkorfje met de chod rig vissen. Om ervoor te zorgen dat de onderlijn of chod rig niet aan de voerkorf blijft hangen tijdens het ingooien is het zaak om de kraal die het dichtst bij de voerkorf is gepositioneerd zo te verschuiven dat de onderlijn niet de voerkorf kan bereiken. Ook tijdens het vissen is het zo onmogelijk dat de chod of onderlijn in de voerkorf vast komt te zitten. Tevens is een helicoptersysteem zeer visvriendelijk omdat bij onverhoopte lijnbreuk het onderlijntje zo van de hoofdlijn kan afglijden. Een veilig gevoel! Nog een bijkomend voordeel is  dat stootjes en voorzichtige aanbeten toch zichtbaar blijven, ondanks het vaste zelfhaaksysteem.

Voer

In tegenstelling tot de methodfeeder, waar het lokvoer plakkerig en attractief moet zijn, kunnen we met een traditionele voerkorf met een eenvoudig voertje af. Het doel van het voer is immers dat particles, maden en boilies in de voerkorf blijven tijdens de inworp. Hiervoor gebruiken we 50% paneermeel aangevuld met 50% kant en klaar voer. Het maakt niet veel uit welk kant en klaar voer je kiest, een all-round voertje voldoet al uitstekend. (Tip: koop de paneermeel, vaak ook aangeduid als broodkruimels, goedkoop in de supermarkt.) Door het overschot aan paneermeel is het voer dan heel stevig. Hierdoor kan je met heel weinig voer voorzien van veel particles, maden of boilies een verre worp maken zonder de inhoud onderweg te verliezen. En juist het voeren van voornamelijk particles, (levende) maden of (hele) boilies is het hoofddoel van dit systeem.

De frustratiemethode
Een dekseltje onderin de korf kan voor verrassende resultaten zorgen

Dit is een vaste voerkorf techniek om op putjes waar veel wordt gevist en daardoor de nodige dressuur heerst, aanbeten te forceren. De reeds getoonde stalen voerkorven kan je voorzien van een los te kopen ‘feeder block end’ – een dekseltje die je aan de voerkorf bevestigt door deze erin te klikken. Nu kan je de korf vullen (dus zonder fijn lokvoer) met particles, maden of boilies zonder dat deze eruit vallen. Eenmaal in het water zullen de karpers niet zomaar bij het aas kunnen, de korf is immers aan één kant afgesloten. Het haakaas, dat wel toegankelijk is, wordt hierdoor vaak sneller gepakt. Eventueel kan je ook beide kanten van de korf afsluiten. In sommige gevallen leverde dit echt veel meer aanbeten op dan met een open korf.

Een ander voordeel van een deels gesloten korf is dat je zonder lokvoer kan inwerpen zonder de inhoud te verliezen. Dit scheelt aanzienlijk in het aantrekken van kleine witvis waardoor de boilies of particles langer bij het haakaas zullen liggen. Onze persoonlijke ervaring is dan ook dat op dressuurwater met een groot bestand aan karpertjes de aanbeten soms totaal kunnen uitblijven als je lokvoer gebruikt. Alleen voeren waarmee je vist kan op dit soort water soms net dat verschil maken tussen (veel) vangen en blanken.

Toepassing

De manier van vissen is identiek aan die van een vast loodsysteem, dus we kunnen harde runs verwachten. Zet daarom de baitrunner aan of draai bij afwezigheid van een baitrunner de slip los, en zorg dat de hengel stevig in de steunen ligt. Doordat je bij elke inworp bijvoert is het aan te raden dat je de voerkorf vooral inzet bij wat actiever vissen. Denk hier bijvoorbeeld aan struinen, een visrijke put waar je veel aanbeten verwacht of als je meerdere stekken wilt afvissen per hengel. De korf kan tevens worden ingezet als PVA-vervanger, handig bij nat weer, nat voer of erg koud water waarin PVA moeilijker oplost. Zoals je merkt zijn er vele situaties en keuzes mogelijk om met een traditionele voerkorf op karper te vissen.

Succes!

Johan

Een vaste, aan één kant afgesloten, voerkorf gevuld met alleen maar blikmais leverde op dit maagdelijke putje harde runs en fraaie karpertjes op

 


Publicatiedatum 28-11-2015 / laatste update 20-02-2021

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser