Logboek - Karper Idee

Logboek

 

Een logboek is een boekwerk waarin gebeurtenissen worden bijgehouden”, volgens Wikipedia. Met die gedachte in ons achterhoofd heeft Karper Idee een (gratis te downloaden) logboek gemaakt voor de sportvisser met Microsoft Excel, waarin we deze gebeurtenissen als uitgangspunt hebben genomen. Een gebeurtenis kan bestaan uit diverse zaken, zoals misslaan, verspelen en uiteraard vangen. Maar ook uit een visuele waarneming van een karper, of je vismaat die net een dikke karper heeft gevangen. Voor elk individu zijn de gebeurtenissen weer net wat anders en de mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Daarom hebben we het logboek voorzien van een invoerblad waarmee je gebeurtenissen, die voor jou belangrijk zijn, in het logboek kan verwerken.
Invoerblad
Voorbeeld van het invoerblad

Het tweede tabblad van het logboek (tabbladen vind je onderaan de sheet) is het invoerblad. Hierin kan je per onderwerp data (tekst) invoeren. In totaal zijn er 9 onderwerpen die je elk kan voorzien van maximaal 30 gegevens. Het originele Excel-bestand is reeds voorzien van wat gangbare data, maar deze kan je te allen tijden verwijderen en naar persoonlijke smaak aanpassen. Vanuit dit invoerblad worden de gegevens automatisch naar de sessiebladen getransporteerd.

Sessiebladen
Voorbeeld van een sessieblad

De tabbladen na het invoerblad zijn de sessiebladen. Hierin komen de gegevens te staan van jouw vissessies. De cellen zonder invulkleur zijn beschikbaar en voorzien van uitklapmenu’s waarin je de data uit het invoerblad terugvindt. Dat bespaart niet alleen typewerk maar zorgt ook voor een goede conformiteit. In totaal zijn er 100 identieke sessiebladen in het logboek aanwezig, voor de meesten genoeg voor tenminste één seizoen.

Bovenin de sheet kan je vaste data kwijt zoals de naam van het viswater. Daaronder begint het gedeelte met de variabele data. Het uitgangspunt zijn dus verschillende gebeurtenissen en die staan dan ook vooraan. Achter deze gebeurtenissen kan je dan de overige gegevens aanvullen. De gegevens die niet bekend zijn, of je niet belangrijk vindt, laat je gewoon leeg. In het laatste gedeelte kan je in 18 tekstvelden eventuele bijzonderheden kwijt.

Rekenblad
Voorbeeld van het rekenblad

De belangrijkste reden om je vissessies bij te gaan houden in een spreadsheet is toch wel het rekenblad. Dit is het eerste tabblad van het logboek. Hier vind je statistieken en andere informatie over de reeds ingevulde sessies.  Zo kan je over de door jouw ingevoerde gegevens bijvoorbeeld opvragen hoe vaak je hebt gevist op een bepaald viswater. En hoeveel je daar hebt gevangen, met wat voor aas en welke stek het productiefst was.  Maar ook hoeveel uur je al hebt gevist, en hoe lang je gemiddeld moest wachten op een karper. Of wat dacht je van de Fulton Index per water, zo krijg je een mooi inzicht in de conditie over de gevangen karpers. En er zijn nog veel meer mogelijkheden zoals welke techniek de beste inhaking in de onderlip van de karper had. Je kan het allemaal hier vinden – er zijn in totaal honderden verschillende soorten informatie op te vragen. Onderin het rekenblad vind je ook nog een grafische cluster-weergave waarmee je mooi kan zien op welke tijdstippen de gebeurtenissen plaatsvonden. Met al deze informatie heb je een groot voordeel over de toekomstige sessies! En hoe meer sessies je hebt ingevoerd, hoe nauwkeuriger de statistische trends per water worden.

Gebruik en handleiding

Je kan voor elk seizoen een nieuw logboek aanmaken. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon door te tellen met de sessies totdat alle 100 sessiebladen ingevuld zijn. Dit laatste is aan te bevelen om nauwkeurigere statistische trends te genereren op het rekenblad.

Het is altijd een goed idee om een back-up van je logboek te maken, want het zou jammer zijn als je data kwijt zou raken om welke reden dan ook. Uiteraard is het gebruik van dit bestand (LogboekKarperIdee.xlsx) geheel op eigen risico. Het logboek kan ook uitgeprint worden, het past zonder bij te schalen op een A4.

Er is een uitgebreide aanvullende handleiding geschreven over het gebruik van het logboek. Mocht je nog vragen hebben lees dan eerst deze handleiding door.

Download

Als laatste, maar niet onbelangrijk, de link naar het Excel-bestand vind je rechts onderaan dit artikel. Het nummer aan het einde van dit bestand geeft de versie aan, zodat je kan zien of het logboek is geüpdatet met meer mogelijkheden. Tevens houden we hiervan een changelog bij. Het is geschreven in Microsoft Excel versie 14, onderdeel van Office 2011. Volgens de compatibiliteit-check werkt het logboek vanaf (de volledige versies van) Excel 2007. Heb je dus dit pakket of hoger dan zal het probleemloos moeten werken. Het logboek is ook volledig functioneel op de gratis versie van Excel voor je iPad of Android tablet, alleen worden linksboven de namen van de bladen dan niet uitgelezen.

We hopen dat het logboek voor jou nuttig kan zijn!

Johan


Versie 1: initiële release Versie 2: sessieduur in sessiebladen – gemiddelde en totale sessieduur per water in rekenblad – totalen stek in rekenblad – gemiddelde tijd van een gebeurtenis per water in rekenblad Versie 3: dynamische bereiken op het invoerblad; geen lege velden meer in het uitklapmenu Versie 4: aantallen gebeurtenis/watertemp. in rekenblad – (water)temperatuur in invoerblad – gemiddelde tijd per gebeurtenis over alle sessies in rekenblad – statistieken watertemperatuur (per viswater ) in rekenblad  – rekenblad vooraan het logboek geplaatst – Fulton Index over alle sessies in rekenblad Versie 5: statistieken over gewicht en lengte per viswater in rekenblad Versie 6: fixed bug Fulton Index in rekenblad – fixed bug  watertemperatuur in rekenblad – grafische cluster-weergave van de gebeurtenissen per viswater op de exacte tijd

Download het LogboekKarperIdee6.xlsx

Publicatiedatum 05-02-2016 / laatste update 26-12-2016

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser