De verticale boltrig - camouflage, popup en obstakels - Karper Idee

De verticale boltrig – camouflage, popup en obstakels

 

In dit vervolgartikel gaan we uitgebreider in op de mogelijkheden van de verticale boltrig. Na het verschijnen van deel 1 hebben we deze rig weer ingezet met wederom veel succes. In korte sessies van gemiddeld enkele uren zijn er vele mooie successen geboekt. We hebben nieuwe technieken aan het verticale systeem uitgeprobeerd en mede daardoor zijn er wat aanpassingen gedaan.
Langere rigtube

De rigtube hoeft niet, zoals eerder gedacht en in deel 1 besproken, tussen de 30 of 40 centimeter te zijn. De opwaartse kracht van een piepschuim bol is ruim voldoende om een flink stuk tube omhoog te houden en dat hebben we dan ook uitgeprobeerd. Het schijnt de karpers totaal niet te storen, ze schrikken eerder van het kale nylon. En eigenlijk komt rigtube ook veel natuurlijker over want het heeft wel wat weg van een plantenstengel. De rig bestaat nu dus uit een aardig stuk rigtube. En op ondiepe wateren kan je gerust de gehele diepte van rigtube voorzien. We gebruiken in elk geval nu een stuk van minimaal 67 centimeter (de 2 meter tube in de verpakking in drie gelijke delen knippen). Deze lengte gebruiken we ook bij een traditionele boltrig, multi-inzetbaar dus.

De bol camoufleren

De bol van polystyreen is wit van kleur. Dit valt meestal erg goed op, en dat is handig. Maar op plekken waar veel mensen langskomen, zoals midden in de stad, krijg je al gauw bekijks. Zeker als ‘men’ hoort dat je zo op karper zit te vissen wordt je al gauw raar aangekeken (totdat de hengel ineens krom staat). Op zich allemaal niet zo erg maar liever proberen we wat onopvallender voor de buitenwereld te vissen. Dan kan je de bol gaan verven in een kleur die minder goed opvalt in het water. Dit kan prima want de bol is tenslotte geen (visuele) dobber maar een hulpmiddel, en je wordt toch gewekt door de run. Voordeel is ook dat watervogels een stuk minder nieuwsgierig zijn naar bijvoorbeeld een groene bol dan zo’n opvallend wit gedaante.

Een andere optie om de bol te camoufleren voor de buitenwereld is deze zo uit te peilen dat deze net onder water wordt getrokken. Zorg ervoor dat de lijn naar de bol niet al te strak staat omdat er dan minder speling ontstaat om de rigtube nog netjes recht omhoog te laten lopen. Deze manier is ook handig bij harde wind of als er veel ‘rommel’ voorbij drijft.

Als de zon schijnt is de witte onderkant van de bol redelijk gecamoufleerd vanuit het water gezien. Kijk op een zonnige dag in een zwembad onder water maar eens recht omhoog; je ziet dan een groot helder wit vlak. Maar waterplanten zoals lelies zijn voor de karpers meestal geen onbekende, dus hebben we de onderkant groen geverfd. Dat voldoet in bijna alle omstandigheden prima. Maar zoals zo vaak kan je hier je eigen creativiteit laten gelden.

Een geel/groene drijver

Voor het verven van de bol gebruiken we verf op waterbasis want verf die te verdunnen is met terpentine tast meestal het piepschuim aan! Je kan de bol bijvoorbeeld van kleur voorzien met acrylverf, om daarna af te lakken met transparante jachtlak. De jachtlak van Ruwa tast het polystyreen niet aan, ondanks dat deze te verdunnen is met terpentine. Probeer hoe dan ook altijd eerst je verf uit op een blank stukje piepschuim! Goed bestendig tegen water is schoolbordverf. Deze geeft ook een mooie, stevige, professionele en matte uitstraling. Let  er ook hierbij op dat niet alle schoolbordverven op waterbasis zijn.

Vissen met popups en chods

Aangezien zowel een popup als de rigtube loodrecht omhoog staan leek ons dit in het begin geen goede combinatie om deze samen in te zetten. Toch kan dit prima mits je ervoor zorgt dat de popup van de verticale rigtube wordt gehouden, en ook zo blijft liggen. Hiervoor gebruiken we twee verschillende methodes. Een groot voordeel van beide systemen is dat je heel makkelijk kan schakelen tussen een popup of een traditionele aasaanbieding. De onderlijn is immers snel te wisselen tussen beide popup-varianten of een algemene onderlijn.

Double weight chod
Double weight chod voor de verticale boltrig
De double weight chod is een prima systeem als je de verticale rig voor de eigen kant legt of niet ver hoeft in te gooien

Een methode om met de verticale rig en een chodrig te gaan vissen is om deze te verzwaren met een massa van rond de 2 tot 4 gram. Deze massa, in de vorm van een gewichtje, is gemonteerd aan een soepele onderlijn die je na het ingooien strak tegen de bodem legt door het geheel minimaal de lengte van de onderlijn naar je toe te trekken. Door het gewichtje blijft de chod op haar plek, op onderlijnlengte van de verticale tube verwijderd. We noemen dit de double weight chod. Het eerste gewichtje zorgt ervoor dat de chod op haar plek blijft en bemoeilijkt het uitspugen van het aas tijdens een aanbeet. Het tweede zwaardere gewicht (zie deel 1 welke gewichten minimaal nodig zijn voor de verticale boltrig) zorgt voor de echte prik. Dit is een prima systeem als je de verticale rig voor de eigen kant legt of niet ver hoeft in te gooien. Ook amper azende karpers, bijvoorbeeld in de winter, worden op deze manier regelmatig gevangen.

Aan een soepel gevlochten onderlijn plaatsen we een inline gewichtje aan de kant van het splitringetje

De double weight chod is eenvoudig te maken. Aan een soepel gevlochten onderlijn plaats je een inline gewichtje (olijflood, schuiflood, quick change weights) van ongeveer 2 tot 4 gram aan de kant van het splitringetje waaraan de chod bevestigd wordt. Eventueel kan de chod ook aan een lus (achtknoop) gemonteerd worden, alleen is deze dan niet meer te verwisselen. Ten slotte wordt de onderlijn voorzien van een anti tangle sleeve en een lus waardoor hij gemakkelijk te monteren en te verwisselen is via een quick change wartel.

Hinged stiff rig
Het idee hierachter komt van de hinged stiff rig

Een andere optie, zeker als er wat verder in moet worden gegooid, is gebruik te maken van een ‘stijve boom’ als onderlijn. Het idee hierachter komt van de hinged stiff rig als je graag met een chod met een traditionele boltrig vist in plaats van een helictopter rig. Om te beginnen hebben we hier stijf onderlijn materiaal voor nodig. Wij gebruikten hiervoor fluorocarbon van 28 lb maar stijf gecoat onderlijnmateriaal voldoet ook prima. Maak deze niet te lang om de stijfheid van het geheel te waarborgen, maar ook niet te kort zodat het geheel niet te dicht bij de verticale tube komt te liggen. We haalden goede resultaten met een lengte van 20-25 cm. Het loodje van 5 tot 8 gram die we bij de double weight chod gebruikten vervangen we door een SWAN (1,6 gram) Kwik Change pop-up weight van Fox. Maak deze niet zwaarder, anders kan de stijve onderlijn in een bocht (omhoog) komen te liggen. Via een ringetje of een lus monteren we hieraan de chod. Dit geheel kunnen we dan aan het vaste lood monteren via een een quick change wartel. Met dit systeem kan je verder ingooien zonder dat de onderlijn in de knoop raakt en toch ver genoeg van de verticale rigtube verwijderd blijft.

Obstakelvisserij

Een visserij waar we ons meestal niet aan wagen is vissen tussen of dichtbij obstakels. Immers de verspelingskans wordt erg groot als je de karper tussen de obstakels ‘laat’ komen. En het beste voor de karper is nog altijd dat deze gewoon gevangen wordt zonder deze binnen te takelen. Toch kunnen we met de verticale rig de hoofdlijn zonder problemen aanpassen aan zwaardere omstandigheden. We denken dan hier vooral aan preventie tegen schuren van de lijn.

Sunset Amnesia 25 lb en PB Products Shield 45 lb zijn dikke lijnen van 55/00 die toch prima op de spoel van een big pit molen blijven liggen. Afgebeeld een Penn Affinity 8000 met daarop 55/00 Sunset Amnesia gespoeld.

Zoals hierboven staat beschreven is een lang stuk rigtube aan te bevelen. Door deze presentatie van onze rig kunnen we zonder problemen de hoofdlijn aanpassen zonder in te leveren op de kans op een aanbeet – immers de hoofdlijn gaat door de rigtube. Als eerste preventie kan je een lang stuk rigtube pakken, mits de diepte van je visstek het toelaat. Ten tweede kan je met een dikke, sterke hoofdlijn de vis langs de obstakels ‘laten’ schuren zonder kans op lijnbreuk. Niet alle dikke lijnen zijn goed op een molen te spoelen maar we vonden in Sunset Amnesia 25 lb en PB Products Shield 45 lb sterke en vooral dikke (55/00) lijnen die toch prima op de spoel van een big pit molen blijven liggen. Een big pit molen is door de grote diameter van de spoel wel noodzakelijk, zodat de kans op kinken wordt geminimaliseerd. Deze lijnen zijn wel wat zwaarder zodat er minder lijn kan uitstaan zonder dat deze het wateroppervlakte bereikt. Maar er zijn genoeg stekken met obstakels tot, pak hem beet, een meter of 10 waar je op deze manier toch veilig kan vissen.

Waterplanten
Een voordeel van dunne gevlochten lijn is dat deze weinig massa bezit. Je kan de lijn naar de bol laten lopen zonder dat deze het wateroppervlakte raakt tot ongeveer 25 meter.

Het vissen tussen leliebedden en/of andere waterplanten behoort ook tot een vorm van obstakelvisserij. Hiervoor gebruiken we standaard, of het nou met de verticale boltrig is of niet, een dunne gevlochten lijn die sterk genoeg is om stengels door te kunnen snijden. Deze lijn hebben we gevonden in Spiderwire Stealth 15/00 of 17/00. Neem deze lijn niet dikker aangezien dat het snijeffect negatief beïnvloed. Hou er rekening mee dat de karper wel mee moet werken, oftewel dat deze sterk en zwaar genoeg is om tegendruk te kunnen geven om de lijn door de planten te laten snijden. Kleine karpertjes kunnen zich dus, ondanks de dunne gevlochten lijn, alsnog goed vastzwemmen! Daarbij is drillen met gevlochten lijn als rijden in een oude DAF. Zo soepel als het drillen met nylon gaat, hoe hokkerig en stoterig het is met gevlochten lijn. Gevlochten lijn bezit immers geen rek, dus geen enkele veerkracht. Zet de slip niet te vast, en geef als het nodig is wat tegendruk door je wijsvinger op de spoel te drukken. Een belangrijke stelregel is dat je de karper niet op snelheid moet laten komen maar blok de vis nooit met gevlochten lijn. Gebruik soepele parabolische hengels om het gebrek aan rek op te vangen. Het visvriendelijk drillen met gevlochten lijn is niet iets wat je even doet maar echt moet leren.

Een groot voordeel van deze gevlochten lijn is dat het weinig massa bezit. Je kan, als het niet al te hard waait, de lijn laten lopen naar de bol zonder dat deze het wateroppervlakte raakt tot ongeveer 25 meter. Zo stroomt of waait er geen vuil in de lijn en zakt het ook niet onderwater. En juist dat laatste voorkomen is een belangrijk doel van de verticale boltrig.

We wensen iedereen die met de verticale boltrig gaat vissen veel succes!

Walter en Johan

De verticale boltrig deel 3


Publicatiedatum 02-03-2016 / laatste update 06-03-2021

Innovatief en creatief platform voor de karpervisser